В практиката си много психоаналитици се опитват да разрешат безбройните проблеми на съвместния брачен живот. По-долу са изброени някои от най-честите грешки, които допускат във взаимоотношенията си интимните партньори и как е възможно да бъдат поправени те.

1. Дребна наглед, но всъщност съдбоносна, грешка е игнорирането и омаловажаването на проблеми, възникнали между партньорите, като се избягва обсъждането им.

Дребните недоразумения, оставени неизяснени, липсата на обратна връзка, общуване и споделяне, предупреждават психолозите, довеждат до намаляването и загубата на доверие. Заравяйки главата си в пясъка, не разрешавате проблема. С времето се получава количествено натрупване, което преминава в качествено изменение на чувствата към партньора. А от там и до пълен провал на връзката.

За да не позволите нелепи ситуации да разклатят красивите отношения и чувства във връзката ви, най-добре е да ги коментирате съвместно и навреме. Както всеки дом се нуждае от редовно почистване, така е важно и възникналите проблеми регулярно да бъдат изяснявани и изглаждани.

2.Не се поддържа огънят на връзката. Подобно на сложна апаратура, която редовно се нуждае от фина настройка, и взаимоотношенията между партньорите имат нужда от постоянно усъвършенстване. Малките жестове на внимание – приятна изненада, подарена разцъфнала клонка, билет за концерт или кино, вечеря на свещи, посветен стих, са все неща, които разкрасяват и подхранват пламъчето на любовта. Бъдете забавни и различни. Проявявайте гъвкавост и творчество.

3.Лоша и неправилна комуникация. Добрата комуникация е диалогът, а не едностранни напътствия, критики и обвинения. Наистина голямо изкуство е да изслушваш, да проявяваш разбиране и да приемеш насрещната гледна точка. Но да възприемаме партньора си като събеседник, а не като опонент, е важно правило, за да запазим добрия тон и хармония във взаимоотношенията си. За да има баланс в отношенията между двама души, е добре да проявявате самокритичност и взискателност към собствените си постъпки повече, отколкото към тези на партньора ви. Постоянното желание да променим човека до себе си, без да се съобразяваме със собствените си недостатъци, може само да го отблъсне.

4.Времето, прекарано заедно, става все по-рядко. Посвещавайте повече часове един на друг. Не живейте паралелно и разнопосочно, а едновременно и в една посока. Отидете на разходка, която да бъде само ваша, оставете вкъщи мобилните телефони и забравете за света на другите. Разговаряйте и се смейте по-често. Разгръщайте албума със снимките от минали хубави моменти, прекарани заедно. Създавайте общи спомени и мечти.

5.Битовите ежедневни задължения се превръщат в досада. Това може сериозно да попречи дори на разбирателството. Балансирайте разумно задълженията. Не позволявайте никой от вас двамата да бъде натоварен с дейности, които са му неприсъщи и неприятни. Постарайте се по-голямата част от нещата, за които трябва да се грижи партньорът ви, да са в кръга на неговата компетентност и интереси. Този начин на разпределяне на домашните отговорности от битов характер ще намали риска от възникване на дразги и конфликтни ситуации.

Бъдете инициаторите. Не очаквайте само вие да получавате, но и давайте на любимия си колкото се може повече от себе си. Любовта и уважението се доказват не само с думи, а преди всичко - с дела.