Сезонът на смокините се усеща все по-осезаемо, което ни подсеща за техните полезни свойства. Тези вкусни сладки плодчета са изключително богати на вещества, които помагат за увеличаване на серотонина, известен като хормона на щастието. В тях има изключително много витамини – от група В, витамин Е, РР, С и P.

Снимка: Unsplash

Сочните смокини са богати и на фибри и бета-каротен. С две думи – смокините са истинска здравословна бомба за организма. Няма друг плод, който да има повече минерални вещества от смокините – в едва 40 грама от тях се съдържат над 240 мг калий, пише АФП.

Той покрива около 7% от дневните нужди на организма, а калцият и желязото в същото количество плод (53 мг калций, 1.2 мг желязо) покриват 6 на сто от дневната доза. Сред плодовете само портокалите могат да се похвалят с повече калций. С всички тези полезни елементи, нека да видим и за какво точно можем да използваме смокините, освен да ги похапваме за удоволствие.

Снимка: Unsplash

Смокини срещу болно сърце

Изключително подходящи са за хора с хипертония и болно сърце. Калият и захарите в тези плодове са причината много лекари да препоръчват смокините при подобни здравословни състояния. Калият има съдоразширяващо действие. Той облекчава спазмите на кръвоносните съдове, а ензимът фицин, който се съдържа в плодовете, разтваря тромбите.

Снимка: Unsplash

Що се отнася до хората с високо кръвно налягане, те задължително трябва да добавят малките плодчета към своето меню. Смокините успокояват сърцебиенето, освен това стимулират производството на кръв. Антиоксидантното действие на полифенолите, които се съдържат в плодовете, също предпазват сърцето от болести. Освен това го пазят и от съдови плаки, както и инфаркти.

Снимка: iStock

Препоръчват се и при високо ниво на холестерола – най-вече в изсушено състояние. Причината е високото съдържание на омега-3 и 6 мастни киселини. Смокините съдържат и фитостероли. Всички те играят важна роля за нормализирането на нивата на холестерола, което е доказано в изследване на учени от Ню Джърси.

Снимка: Unsplash

Учените заключили, че само няколко плодчета помагат за сваляне нивото на холестерола. Заслуга за това има и пектинът. Водоразтворимите фибри в смокините пък пречистват тялото и премахват мазнините и токсините.

Снимка: iStock

Смокини при диабет

Въпреки сладостта си смокините се препоръчват и на болните от диабет. Причината е богатото съдържание на фибри на плодовете, благодарение на които се забавя и усвояването на глюкозата. От друга страна, смокините повишавали чувствителността на клетките към инсулина, пише още БГНЕС.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement