Сезонът на смокините се усеща все по-осезаемо, което ни подсеща за техните полезни свойства. Тези вкусни сладки плодчета са изключително богати на вещества, които помагат за увеличаване на серотонина, известен като хормона на щастието. В тях има изключително много витамини – от група В, витамин Е, РР, С и P.
Сочните смокини са богати и на фибри и бета-каротен. С две думи - те са истинска здравословна бомба за организма. Няма друг плод, който да има повече минерални вещества от смокините.
Хранителни стойности
Пресните смокини са сравнително нискокалорични, което ги прави чудесно допълнение към всяка диета.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Една смокиня, около 40 грама, съдържа:
- Калории: 30
- Протеини: 0 грама (г)
- Мазнини: 0 г
- Въглехидрати: 8 г
- Фибри: 1 г
- Захар: 6,5 г
- Мед: 3% от дневната стойност (ДН)
- Магнезий: 2% от ДН
- Калий: 2% от ДН
- Рибофлавин: 2% от ДН
- Тиамин: 2% от ДН
- Витамин B6: 3% от ДН
- Витамин K: 2% от ДН
- Смокините са особено богати на мед и витамин B6.
Витамин B6 е ключов витамин, необходим на тялото, за да разгражда хранителните протеини и да създава нови такива. Той също така играе важна роля за здравето на мозъка.
Той покрива около 7% от дневните нужди на организма, а калцият и желязото в същото количество плод (53 мг калций, 1.2 мг желязо) покриват 6 на сто от дневната доза. Сред плодовете само портокалите могат да се похвалят с повече калций.
С всички тези полезни елементи, нека да видим и за какво точно можем да използваме смокините, освен да ги похапваме за удоволствие.
Смокини срещу болно сърце
Изключително подходящи са за хора с хипертония и болно сърце. Калият и захарите в тези плодове са причината много лекари да препоръчват смокините при подобни здравословни състояния. Калият има съдоразширяващо действие. Той облекчава спазмите на кръвоносните съдове, а ензимът фицин, който се съдържа в плодовете, разтваря тромбите.
Що се отнася до хората с високо кръвно налягане, те задължително трябва да добавят малките плодчета към своето меню. Смокините успокояват сърцебиенето, освен това стимулират производството на кръв. Антиоксидантното действие на полифенолите, които се съдържат в плодовете, също предпазват сърцето от болести. Освен това го пазят и от съдови плаки, както и инфаркти.
Препоръчват се и при високо ниво на холестерола – най-вече в изсушено състояние. Причината е високото съдържание на омега-3 и 6 мастни киселини. Смокините съдържат и фитостероли. Всички те играят важна роля за нормализирането на нивата на холестерола, което е доказано в изследване на учени от Ню Джърси.
Учените заключили, че само няколко плодчета помагат за сваляне нивото на холестерола. Заслуга за това има и пектинът. Водоразтворимите фибри в смокините пък пречистват тялото и премахват мазнините и токсините.
Смокини при диабет
Въпреки сладостта си смокините се препоръчват и на болните от диабет. Причината е богатото съдържание на фибри на плодовете, благодарение на които се забавя и усвояването на глюкозата. От друга страна, смокините повишавали чувствителността на клетките към инсулина, пише още БГНЕС.
Рецепта за чийзкейк със смокини - вижте в следващото видео.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK