Култивирана още от древни времена, кайсията е известна с изключителните си благотворни качества. Това сочно мъхесто плодче е пристигнало при нас от далечните планински райони на Хиндукуш. Докато все още можем да се радваме на прекрасния му вкус и аромат, нека да си припомним невероятните му целебни свойства.
Богатото съдържание на пектинови вещества, витамини, фибри, калий и лесноусвоими захари, превръщат този прекрасен плод в незаменим универсален лек - дар от природата.
Ползи от похапването на кайсии
Хранителни стойности
Кайсиите са много хранителни и съдържат много важни вещества за цялостното здраве на тялото и организма.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Само 2 пресни кайсии (70 грама) осигуряват:
- Калории: 34
- Въглехидрати: 8 грама
- Протеини: 1 грам
- Мазнини: 0,27 грама
- Фибри: 1,5 грама
- Витамин А: 8% от дневната стойност (ДН)
- Витамин С: 8% от ДН
- Витамин Е: 4% от ДН
- Калий: 4% от ДН
Освен това, този плод е добър източник на лутеин и зеаксантин, които са мощни антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в тялото. Освен това те са чудусен помощник в диети за отслабване и поддържане на добра форма.
Укрепват имунната система
Не случайно кайсията е сред най-препоръчваните за бременни и малки деца плодове. Само шепа кайсии съдържа 100% от необходимата за деня доза бета-каротин – силен антиоксидант и мощен имуностимулатор, който тялото ни трансформира във Витамин А.
Освен това бета-каротинът в кайсиите помага поддържането на така желания шоколадов тен през лятото, както и след неговия край.
Повече съвети за здравословен слънчев загар, прочетете тук:
Помагат за доброто зрение и състояние на кожата
Високото съдържание на бета-каротин в кайсиите помага и за доброто зрение. Наред с това витамин А е полезен и за венците, косата и кожата.
Няколко кайсии на ден запазват младото излъчване, като стимулират допълнително красотата и здравето на кожата.
Благоприятстват дейността на сърцето
Високата концентрация на бета-каротин и ликопен в кайсиите ги прави изключително важна за здравето на сърцето храна. Пектиновите вещества в състава на кайсията играят значима роля в предотвратяването на сърдечни заболявания. Благодарение високото си количество на калий, това вълшебно плодче оказва изключително благотворно въздейсвие върху сърдечно-съдовата система.
Предпазват и лекуват анемия
Повишеното присъствие на желязо, кобалт и мед в кайсиите ги превръща в незаменимо средство за профилактика и лечение на анемията.
Лечебно средство срещу рак
Знаете ли, че печените кайсиеви ядки, поради високото си съдържание на витамин В17, са мощно превантивно и лечебно средство срещу рак! Освен това, учените изтъкват, че поради високото си съдържание на каротин, кайсиите значително понижават риска от рак на белите дробове, хранопровода и ларингса.
Предпазват от остеопороза
Знаехте ли, че именно кайсията е плодът с най-високо съдържание на калций? 73 мг/100 гр! Следователно – кайсията е чудесна превенция от увреждания и заболявания на костната система.
Държат далеч простудните заболявания
Благодарение на високото си съдържание на витамин С кайсиите са великолепно средство за предпазване от настинки и простудни заболявания.
Подсилват умствената дейност и повишават настроението
Богатото съдържание на фосфор и магнезий в кайсиите благоприятства активната дейност на мозъка. Високата концентрация на витамини от групата на B предпазва от депресия и безсъние, повишава настроението и подобрява качеството на паметта.
Как писателката Катя Антонова приготвя летен десерт с кайсии - вижте в следващото видео.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK