За този уникално вкусен сладолед ще са ви нужни свежи кайсии. Няма нужда да ги готвите по никакъв начин. Този сочен плод е наситен с аромат и има свеж, приятен вкус. Само капчица лимон за свежест и малко захар за сладост и ще имате не просто прекрасен десерт, а хапка от Рая! В него има пасирани кайсии, но и нарязани на малки парченца. И точно те придават на текстурата приятна, лека хрупкавост.

Защо препоръчваме да направите този сладолед с пресни кайсии от градините на Билла.

В пресните плодове има много вода. Това е един от признаците, които ги различава от сушените или плодовете в конфитюри. Именно наличието на много вода допринася за приятната ледената текстура на сладоледа.

Снимка: iStock

Кайсията може да излекува над 100 болести

Тя е пълна с витамини и минерали и е един от най-вкусните български плодове. Най-вкусни са плодовете от долините около Силистра – регион, който се смята за столицата на кайсията. Съвсем накрая на България, почти на брега на Дунав, има едно малко село – Зафирово. То се оказва истински оазис за кайсията. Старото име на селото е Сарсанлар, което в превод означава прегръдка. На това място, на което горите срещат равнината, се раждат едни от най-вкусните кайсии у нас, и именно то е част от градините на Билла.

Продукти за около 5 дози:

500 г пресни кайсии, плюс 3- 4 свежи плода за добавка

1 ½ ч. ч. сладкарска сметана

½ ч. ч. пълномаслено мляко

½ ч. ч. кафява захар

сокът на половин лимон

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

1. Измийте кайсиите и ги почистете от костилките. Сложете ги в кухненски робот или пасатор и залейте с лимоновия сок. Пасирайте, докато станат на пюре.

2. Нарежете още 3-4 кайсии на ситни парченца. Не ги пюрирайте, оставете ги да добавят допълнителна текстура към сладоледа, за да се усеща още по-добре вкуса и богатството на плода. Тях ще сложите към сладоледа по-късно.

3. Смесете захарта, сметаната и млякото и бъркайте, докато кристалчетата напълно се стопят и изчезнат.

4. Смесете много добре пюрето от праскови със сметаната.

5. Оставете във фризера за 2 часа.

6. Извадете от фризера около 15 минути преди да сервирате. Това ще му помогне да се отпусне и да стане с нежна мекота. Добавете ситно нарязаните кайсии и разбъркайте.

7. Като всички сладоледи със свежи плодове и кайсиевият е най-вкусен, когато се хапва леко размекнат.

Цветно и здравословно

Цветът на сладоледа е мек с приятен оранжев отенък. Все едно ядете сладолед с летен, слънчев загар. Не очаквайте ярък и наситен цвят. Когато не добавяте изкуствени оцветители, цветовете са по-пастелни. Този сладолед ще има цвета, който ще му придадат сочните кайсии. Това е вашата гаранция, че ледената сладост е не само вкусна, но и здравословна.

Споделете и вашата любима рецепта с кайсии.