За този уникално вкусен сладолед ще са ви нужни свежи кайсии. Няма нужда да ги готвите по никакъв начин. Този сочен плод е наситен с аромат и има свеж, приятен вкус. Само капчица лимон за свежест и малко захар за сладост и ще имате не просто прекрасен десерт, а хапка от Рая! В него има пасирани кайсии, но и нарязани на малки парченца. И точно те придават на текстурата приятна, лека хрупкавост.
Защо препоръчваме да направите този сладолед с пресни кайсии от градините на Билла.
В пресните плодове има много вода. Това е един от признаците, които ги различава от сушените или плодовете в конфитюри. Именно наличието на много вода допринася за приятната ледената текстура на сладоледа.
Кайсията може да излекува над 100 болести
Тя е пълна с витамини и минерали и е един от най-вкусните български плодове. Най-вкусни са плодовете от долините около Силистра – регион, който се смята за столицата на кайсията. Съвсем накрая на България, почти на брега на Дунав, има едно малко село – Зафирово. То се оказва истински оазис за кайсията. Старото име на селото е Сарсанлар, което в превод означава прегръдка. На това място, на което горите срещат равнината, се раждат едни от най-вкусните кайсии у нас, и именно то е част от градините на Билла.
Продукти за около 5 дози:
500 г пресни кайсии, плюс 3- 4 свежи плода за добавка
1 ½ ч. ч. сладкарска сметана
½ ч. ч. пълномаслено мляко
½ ч. ч. кафява захар
сокът на половин лимон
Начин на приготвяне:
1. Измийте кайсиите и ги почистете от костилките. Сложете ги в кухненски робот или пасатор и залейте с лимоновия сок. Пасирайте, докато станат на пюре.
2. Нарежете още 3-4 кайсии на ситни парченца. Не ги пюрирайте, оставете ги да добавят допълнителна текстура към сладоледа, за да се усеща още по-добре вкуса и богатството на плода. Тях ще сложите към сладоледа по-късно.
3. Смесете захарта, сметаната и млякото и бъркайте, докато кристалчетата напълно се стопят и изчезнат.
4. Смесете много добре пюрето от праскови със сметаната.
5. Оставете във фризера за 2 часа.
6. Извадете от фризера около 15 минути преди да сервирате. Това ще му помогне да се отпусне и да стане с нежна мекота. Добавете ситно нарязаните кайсии и разбъркайте.
7. Като всички сладоледи със свежи плодове и кайсиевият е най-вкусен, когато се хапва леко размекнат.
Цветно и здравословно
Цветът на сладоледа е мек с приятен оранжев отенък. Все едно ядете сладолед с летен, слънчев загар. Не очаквайте ярък и наситен цвят. Когато не добавяте изкуствени оцветители, цветовете са по-пастелни. Този сладолед ще има цвета, който ще му придадат сочните кайсии. Това е вашата гаранция, че ледената сладост е не само вкусна, но и здравословна.
Споделете и вашата любима рецепта с кайсии.