Сладолед със сирене може би звучи странно, но хубавото на кулинарията е именно това - експериментите с нови вкусове. В състава на сладоледите често влиза кремообразно сирене, най-вече маскарпоне и рикота. В тази рецепта се използва обикновено, пълномаслено краве сирене. То си кореспондира чудесно като вкус със смокините и орехите.
Съставки
- 1 шепа Орех
- 6 бр. Смокини
- 70 г Краве сирене
- 150 мл Пълномаслена сметана
- 150 г Прясно мляко
- 70 г Пчелен мед
- 2 бр. Жълтъци
- 3 с.л. Захар
Начин на приготвяне
- 1. Отделете жълтъците от белтъците и жълтъците разбийте с вилица. Добавете меда. Той трябва да е течен, на стайна температура.
- 2. Загрейте сметаната на в съд на слаб котлон, без да завира. На тънка струя добавете сместа и разбъркайте с кухненска тел или с вилица. Бъркайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти.
- 3. Дръпнете от котлона. Добавете прясното мляко и натрошете сиренето. Всичко пасирайте до гладкост.
- 4. Сипете сместа в купа и сложете във фризера.
- 5. Гарнирайте с пресни смокини и ядки или сварете прясно сладко от плодовете, като добавите и захарта към тях и оставите да се готви в касерола за няколко минути на котлона. Орехите може да запечете в сух тиган за повече аромат.