Ново изследване на Медицинското училище на Ексетер показва, че 120 минути седмично сред природата увеличават усещането за благосъстояние. В мащабното проучване са взели участие близо 20 000 британци, живеещи в градове. Ползите за здравето, свързани с потапянето в природата, включват понижен риск от затлъстяване, диабет и психични разстройства. Очевидно най-простите рецепти са най-ефективни - прекарването на поне два часа седмично сред природата прави чудеса за човешкото здраве.

Изследователите от Медицинското училище на Ексетър във Великобритания са разгледали данните от предишни проучвания, за да разберат по-добре какви са ползите от престоя в природата. Те откриват, че потапянето в природата е свързано по-малка вероятност от хоспитализация заради астма, сърдечно-съдови заболявания, диабет, психически дистрес, затлъстяване и смъртност при възрастни. Също така установяват, че това намалява затлъстяването и късогледството при децата.

Два часа седмично в природата се оказва повратни, като връхните ползи от потапянето настъпват между 200–300 минути седмично. Изследването е изключително важно поради причината, че се основава на десетки хиляди души, които живеят в гъстонаселени градски райони. А именно това население - заобиколено от бетон, асфалт и взряно в екраните на мобилните джажджи, най-много се нуждае от престоя в планините сред гори и езера.

Снимка: iStock

Няма значение как разпределяте седмичните 120 минути - 20-минутна разходка всеки ден или 2 часа наведнъж през уикенда вършат същата работа. Изследователите също така не отчитат разлика в средата - градският парк изглежда също толкова ефикасен, колкото и преходът в дебрите на гората. Подобна информация е от особено значение, предвид че се очаква 68% от населението на света да живее в градски райони в следващите три десетилетия. 

Интересното е, че изследването тегли чертата на точно 120 минути. Участниците, които прекарват между 1 и 119 минути не съобщават по-голямо субективно благополучие от тези, които не прекарват време сред природата. Изглежда, че прагът е 120 минути, като ползите продължават да нарастват до 300 минути седмично.

Медицинските специалисти също признават ползите от потапянето в природата за здравето, като в Шотландия лекарите вече имат право да предписват разходки в природата на своите пациенти. Посланието е повече ясно - излезте навън. Колкото по-малко време прекарва човек в природата, толкова по-голяма е вероятността да изпитва негативи за психическото и физическото си здраве. За щастие обаче е вярно и обратното. Просто трябва по-често да се потапяме сред природата.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".