.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Само 20 минути сред природата облекчават стреса

Евгений Милов | преди 12 седмици
парк
Снимка: iStock
Парковете и зелените площи са отличен лек за стреса в града

Прекарването само на 20 минути сред природата може да помогне за понижаване на нивата на хормона на стреса, показват резултатите от ново проучване на американски учени от Университета на Мичиган.

Предишни изследвания също установяват, че контактът с природата намалява стреса, но не изясняват колко дълго и колко често трябва да бъде потапянето или дори какъв тип преживяване сред природата е най-добро.

Галенето на кучета или котки сваля стреса за 10 минутиДомашните любимци свалят нивата на хормона на стреса кортизол

Сега изследователите молят 36 доброволци в проучването да прекарат навън по 10 минути или повече, 3 дни в седмицата в продължение на 2 месеца, където да могат да си взаимодействат с природата - дворове, градски паркове или зелени площи близо до работа. По време на престоя си сред природата те или са ходили, или са седяли.

парк
Снимка: iStock

Нивата на кортизол, т.нар. хормон на стреса, специалистите са измервали от пробите в слюнката, взети преди и след взаимодействието с природата. Хората също така са били инструктирани преди това да не правят физически упражнения и да избягват социалните мрежи, телефонни разговори, чатове и четене, пояснява ръководителката на изследването д-р Мари Керъл Хънтър.

Беленето на картофи бори стреса по-добре от йогата"Дори рязането на лук може да бъде направено по терапевтичен начин"

Резултатите от изследването показват, че прекарването на поне 20 до 30 минути сред природата е свързано с най-голям спад в нивата на кортизол. Затова следващия път, когато трябва бързо да се освободите от стреса или просто да дадете покой на психиката си, отидете сред природата и прекарайте известно време там - това ще ви се отплати.

Шинрин-йоку - изкуството на горското къпанеОткрийте тайните на японската горска терапия и се възползвайте от лечебните сили на природата с книгата на д-р Цин Ли
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?