Когато темата е "коронавирус", това не означава само смърт, страх и болка. Има и позитивни новини, свързани най-вече с ответната реакция срещу заплахата COVID_19 - изследователи и лекари правят своите все по-обнадеждаващи разработки за ваксини, лекарства и предпазни средства; природата реагира положително на липсата на индустриална дейност; все по-чести са и хуманните, безрезервни жестове, с които си припомняме, че да си човек означава най-вече да правиш добро.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си

1. Американски изследователи доставят първа ваксина срещу COVID-19 на доброволци в експериментална програма за тестване.

Учени от изследователския институт Kaiser Permanente Washington в Сиатъл доставят първите проби от потенциална ваксина на няколко десетки доброволци. Една от доброволките е 43-годишната Дженифър Халер, която е майка на двама тийнейджъри. „Това е невероятна възможност за мен да направя нещо“, споделя тя пред репортери на AP. Дори и изслдванията да вървят с добри темпове, се очаква ваксина да се появи след не по-малко от 12-18 месеца, според д-р  Anthony Fauci от National Institutes of Health в САЩ. 

2. Замърсяването на въздуха драстично намалява в условия на карантина.

Сателитни данни за нивата на замърсяване на въздуха над Китай и Италия показват, че в регионите, засегнати най-силно от COVID-19, драстично са намалели нивата на замърсяване на въздуха. Някои доклади изчисляват, че карантината на Китай е спестила над 100 милиона тона въглероден диоксид да навлезе в атмосферата. 

3. Шивашки ателиета, хората, шиещи костюми в Софийската опера, ентусиасти, пенсионери с умения шият защитни маски за лекари, полицаии други нуждаещи се.

4. Дестилерии в Съединените щати правят собствени дезинфекциозни средства, за да ги раздават безплатно.

Тъй като препаратите за дезинфекция на ръце не достигат, алкохолните дестилерии в Атланта, Портланд и селските райони на Джорджия и Северна Каролина започнали да използват съоръженията си, за да правят санитарни продукти. Дезинфектантите на основата на алкохол са едно от успешно почистващите и защитаващи средства от вируси.

5. Кристално чисти води във Венеция

Каналите и водните пътища на Венеция са по-чисти от всякога. Водите блестят кристално, заради отсъствието на дизелови лодки и хора. Появиха се снимки, на които се вижда, че в тях плуват рибки и през водата се вижда кристално ясно. По опустелите улици на Южна Италия пък са били забелязани и диви прасета.6. Изследователи от университета "Джон Хопкинс" споделят, че антитела от възстановили се от  COVID пациенти могат да помогнат за защита на хората в риск.

Според имунолога Артуро Касадевал от университета тази техника може да се използва за ограничаване на разпространението на вируса, докато бъде открита ваксина. Използват се антитела от кръвната плазма на хора, които са се възстановили от инфекция COVID-19, за да се засили имунитетът на новозаразени пациенти и такива, изложени на риск от заразяване с болестта.

7. В Ухан затвориха временно съзадените болници.

Властите съобщиха на South China Morning Post, че вирусът най-накрая е преминал своя пик. В континенталната част на страната са били регистриранис амо 11 нови случая на 13 март, повечето от които са от международни пътници. 20 март е вторият пореден ден в Ухан без регистриран случай на вируса.

8. Австралийски изследователи тестват два препарата като потенциални „лекове“ за вируса.

Професор Дейвид Патерсън, директор на Центъра за клинични изследвания и инфекциозни болести в Университета на Куинсланд в RBWH споделя, че в центъра за клинични изследвания на Университета учените са открили две различни лекарства, които напълно са заличили следи от болестта в епруветките. За News.com.au той споделя, че лекарствата са били дадени на някои от първите пациенти с COVID-19 в страната и резултатите са били положителни. Университетът ще провежда общонационално проучване с лекарствата, за да се оцени ефикасността и поносимостта на всяко лекарство, прилагано отделно и заедно.

9. Болници в България получиха множество дарения.

Частни лица, малкия и големия бизнес направиха парични дарения към различни болници за закупуване на респиратори и други необходими медицински изделия. За съвсем кратко време много хора се записаха като доброволци за работа "Пирогов". Във Facebook бързо се появиха различни групи за благотворителност, в които хората се организират от пазаруване на съседи до доставки на нужни хигиенни материали или събиране на средства за нуждаещи се. Студенти от различни университети изказаха своето възхищение от работата на екипите лекари, които денонощно работят в инфекциозните отделения на ВМА и им занесоха цветя.

Снимка: facebook.com/УМБАЛСМ-Н-И-Пирогов

10. Учени от БАН тестват маски с активен въглен, които задържат вируси с големина като на коронавирусите.

Проф. Стоян Шишков от Биологическият факултет на СУ твърди, че този филтър напълно спира вируса и може да се използва многократно.

Снимка: iStock