Предпазните медицински маски отдавна свършиха в аптеките. Макар че беше обявено, че те не са ефективни за предпазване от коронавируса, много хора потърсиха алтернатива.  И я намериха в един от най-бързо набиращите популярност модни аксесоари и тренд (така го наричаме, защото никой не е доказал все още, че са ефикасни) в социалните мрежи – маските, ушити от плат за многократна употреба. Предупреждаваме, че както звездите, които сложиха маски на лицето си, така и тези текстилни варианти разпространяват мит, който може да е много опасен.

Текстилните маски идват в различни десени и цветови комбинации според предпочитанията на клиента. Освен това виждаме и доста различни методи за закрепване на маската – с ластик, с връзки, с лента. Ето какво открихме да се предлага в социалните мрежи.

Шарени и весели маски за многократна употреба от Dvergen Artz

От страницата Dvergen Artz подчертават, че маските са за многократна употреба и че изолацията е съгласувана с медицинско лице, така че освен за настроение, са и изолатор. Изолацията е текстилна, като производителите не искат да разкриват по какъв начин ги правят, освен че са 100% памук с изключение на ластиците.  Като допълнение се изработват и такива за деца – в по-весели и шарени десени. Цената е 7 лева за брой.

Текстилни медицински маски от Flos-Caeli

Изработени са от 2 слоя плътен 100% памучен плат, който издържа на пране на много високи температури. От Facebook страницата изрично уточняват обаче, че маските нямат филтър и не предпазват от заразяване с вируси, а пазят останалите около нас. „Апелираме ви да бъдете информирани и да не разчитате,че закупувайки си маска сте направили всичко възможно, за да не се заразите“, допълват още от Flos-Caeli. Цената на тези маски е 6 лв.

Цветни маски от Muse Shop

В страницата си във Faceboоk единственото обяснение към новия продукт, който се предлага, е „ами.....шием ги вече“. Затова потърсихме Muse Shop за коментар. Маските са ушите от „най-обикновен плат“ и цената е 5 лева за брой. Не предпазват от „вируса в момента“. От магазина са ги ушили първо за себе си, което е породило интереса на потребителите, които започнали да питат за тях.

Разбира се, не само в България се шият подобни маски. Един хърватски дизайнер създава цяла колекция от тях с идеята, че те не предпазват от коронавируса, а просто внасят настроение и цвят. Въпреки факта, че те не са ефикасни за предпазване, това не отказало купувачите, коментира 39-годишният Зоран Арагович, който е създател на колекцията.

Снимка: instagram.com

„Всяка сутрин, докато пиехме кафе, обсъждахме коронавируса и липсата на маски. Шегувах се, че ще създам цветна и весела макса като моите модни творения, и ще я сложа в Инстаграма си“, споделя дизайнерът.

Повтаряме отново каква е гледната точка на Световната здравна организация (СЗО) относно маските -

СЗО определя като ефективни срещу вируси обикновените медицински маски за около 20 минути, при условие, че не се свалят от лицето. Веднъж свалена, маската трябва да бъде изхвърлена и да се сложи нова. Ако махате маската, за да хапнете нещо, да пиете кафе, да говорите по телефона, след което отново я слагате, е възможно да предизвикате обратния ефект.