В тежки времена на криза, като настоящата с разпространението на коронавируса, обществото започва да „обособява“ групи от него, които са най-уязвими, с цел те да бъдат предпазени. Поради естеството на вируса най-податливи се оказаха възрастните с предшестващи заболявания. Отвъд медицинските книги и най-очевидното правозащитници и институции започнаха да алармират, че има и друга част от обществото ни, която е изложена на голям риск – това са децата и жените, които са жертви на домашно насилие. Ограничителните мерки срещу COVID-19 увеличават риска те да бъдат насилени. За това предупреди специалният докладчик в ООН по въпросите на насилието срещу жени Дубравка Симонович.

„Твърде вероятно е, че случаите на домашно насилие ще нараснат, както вече се посочва в доклади на полицията и горещите телефони. За много жени и деца домът може да бъде място, в което владее страхът и където с тях се отнасят жестоко. Тази ситуация се задълбочава по време на изолация и пълната карантина, въведени заради COVID-19”, казва Симонович.

В Туитъра си тя добави, че всички трябва да положат усилия за справяне със заразата, но да не забравят жените и децата, жертви на домашно насилие:

„Всички държави трябва да положат значителни усилия за справяне със заплахата COVID -19, те не трябва да оставят жени и деца, жертви на домашно насилие, тъй като това може да доведе до увеличаване на домашното насилие.“

Изглежда предупрежденията не са напразни, защото Шарлът Беван, която работи за благотворителна организация във Великобритания, посочи стряскаща статистика за Китай по отношение на домашното насилие.

„Китай отчете утрояване на домашното насилие над жени по време на кризата с COVID-19. Заслужава си да прочетем и да се замислим за това как всички можем да сме бдителни, за да защитим най-уязвимите“, написа тя в Туитъра си.

За опасността предупредиха и от УНИЦЕФ преди 5 седмица, публикувайки технически насоки към властите с цел да им помогнат да засилят мерките за закрила на децата по време на пандемия - деца в повишен риск от насилие, пренебрегване, експлоатация и насилие. Някои от тях са свързани с обучение на здравни, образователни и детски служби за рисковете, свързани със защита на детето от COVID-19, включително и предотвратяване на сексуална експлоатация и домашно насилие; увеличаване на обмена на информацията, достъпна за деца; предоставяне на целенасочена подкрепа във временни центрове за грижа на домакинства с деца и приемни семейства и др.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си