Британската актриса и активист Ема Уотсън ще участва в срещата на върха на Г-7 в Биариц, Франция по покана на френския президент Еманюел Макрон. Уотсън и нейни колеги ще представят доклад на Консултативния съвет за равенството между половете. В тази връзка актрисата призова с пост в Инстаграм британското правителство да пристъпи към ратифициране на Истанбулската конвенция:

„Има няколко невероятни световни практики и конвенции, които гарантират минимума права за жените, но държавите от Г-7 все още не са предприели действия, чрез които да ги прилагат на практика. Фактът, че Великобритания още не е ратифицирала Истанбулската конвенция, която е от 2012 г., истински ме разочарова. За тези, които не са чували за тази конвенция, това е споразумение, което задължава правителствата да се борят с насилието върху жените, което включва и домашното насилие. Конвенцията е фокусирана върху превенцията, защитата на оцелелите при насилие и преследване на виновниците. Всяка седмица по две жени от Англия и Уелс биват убивани от настоящ или бивш партньор. Насилието над жени и момичета е един от най-сериозните казуси по отношение на човешките права в Обединеното кралство. Към днешната 34 страни от Съвета на Европа са ратифицирали Истанбулската конвенция. Нека не се бавим повече. Нека станем 35-ата.“

Срещата на върха, която е в рамките на френското председателство на Г-7, е съсредоточена върху борбата с неравенствата. Очаква се лидерите да подчертаят значението на участието на жените на пазара на труда и на образованието за момичетата и жените, особено в развиващите се страни. Партньорите от Г-7 ще се ангажират и с конкретни области на действие за постигане на напредък по отношение на равенството между половете. Освен това се очаква лидерите да подкрепят създаването на „Международен фонд за жертвите на свързано с конфликти сексуално насилие“, като ЕС се ангажира с конкретно финансово участие.

Консултативният съвет е набелязъл 79 добри практики по прилагане на закони, гарантиращи равенството между половете, в четири основни сектора – насилие, икономическа власт, здраве и образование, дискриминация. Призивът е тези практики да бъдат адаптирани във всички страни от Г-7. Статистиката показва, че над 2,5 млн. момичета и жени по света са засегнати от дискриминиращи ги закони и липсата на правна защита.

Същевременно във връзка с предстоящата среща и обсъждане на темата с неравенството международното движение ONE пусна видеоклип, който показва лидерите от Г-7 като анимирани супергерои, които са дали обещание да разгледат проблема, но все още не са пристъпили към действие. #ProgressNotPromisеs е хаштагът на кампанията, която вече обикаля социалните мрежи. Гледайте видеото: