Въпреки че е дарена с екзотична красота, Мариана Станчева-Славчева е от онези жени, които не обичат да са под светлините на прожекторите. Този вид суета – да те дават по телевизора – май не й е присърце. А и както казват: „един известен в семейството - стига!”. Да, тя е съпругата на Деян Славчев, който познаваме като Део – тв водещ, музикален автор и изпълнител, филмов и театрален актьор, стендъп пърформър...

Снимка: Личен архив

Мариана и Део са родители на две прекрасни момчета – Борислав и Теодор - на 5 и на 2 годинки. И сега, в навечерието на Рождество Христово, Мариана намери време, защото се съсредодочила върху много професионални ангажименти, както и личностно развитие, да разкаже пред Ladyzone за топлината и уюта в дома, за децата и мъжа до себе си, за важните неща, които осмислят живота й, за подаръците, трапезата. Младата жена усмихва със спомен от детството си, говори с любов за майка си, споделя за различната Коледа, която очаква и предлага рецептата си за плодова пита със сини сливи от компот.

Мариана, продължавате ли да сте част от сайта „Лицата на града”?
С какво още се занимавате професионално?
Част от сайта „Лицата на града” съм вече 6 години и заедно с моята партньорка Цветана Бонева продължаваме да се стремим да създаваме качествено и интересно съдържание. Отделно се записах да уча „Дигитален маркетинг”, защото имам потребност да надграждам себе си. След двете раждания, усетих, че е настъпил моментът да поработя за доброто си образование. Децата ходят на градина и ми остава малко повече свободно време, в което се отдавам на тази личностна промяна. Започнах и стаж в рекламна агенция. Попаднах на страхотен екип, от който научавам много и съм им адски признателна, че ме приеха в колектива си така топло.

Покрай всичко останало се опитвам да си поддържам подкаста „Разкажи ми... с Мери”, който напоследък съм оставила малко на заден план, както и Инстаграм профила, който, признавам, ми е доста трудно да поддържам. Не зная как успяват всички инфлуенсъри, но аз се опитвам да черпя вдъхновение от тях. И накарая, за да е още по-интересно и весело, започнах да разработвам и собствен блог, който скоро ще излезе на бял свят. Обичам да пиша и затова реших, че трябва да си имам пространство, където да го правя. Така че доста интригуващи неща ми се случват от няколко месеца (усмихва се, б. а.)!

По-лесно или по-трудно се гледат едновременно три момчета –
Теодор, Борислав и Део?
Ха-ха! Няма голяма разлика. Тримата в някои отношения си приличат много, та няма как да ми е трудно. Те са страхотна дружина и могат да правят чудеса, особено когато се стремят да ми помагат - като на единствена дама вкъщи.

Снимка: Личен архив

Това ли е семейството, което сте искала да имате?
Не съм си задавала този въпрос... Мисля, че е излишно, защото имам прекрасни деца и добър съпруг, с който имаме разбирателство по всички генерални въпроси. Здрави да сме! Няма какво повече да искам.

Кои са важните за вас неща, които ви доставят удовлетворение и ви карат да се усмихвате?
За мен най-важно е здравето на близките хора. Всичко останало заедно се опитваме да си го направим, за да ни е добре. Чувствам се удовлетворена, когато виждам искрено щастие в очите на децата си. Вдъхновена и окрилена съм, че изпълнявам най-голямата си мисия в живота – създаването на живот и отглеждането и възпитанието на децата.

През декември са едни от най-хубавите семейни празници - как се промени Коледа с порастването ви? Споделете спомени от детството си.
Коледа винаги ми е бил любим празник!

От мама съм научена, че през тези дни трябва да обърнеш специално внимание на семейството си и да бъдеш благодарен на Бог за това, което имаш.

Тогава най-много сме се смяли, защото винаги на трапезата споделяхме мили спомени, весели случки, забавлявахме се уникално, с пълна сила. Интересното е, че с майка ми, вече покойна, беше глухоняма и притежаваше невероятно чувство за хумор, общувахме на изцяло наш си език, смесица от жестомимика, театър, феерия. Да не пропусна да кажа, че мама беше божествен готвач и винаги чаках с нетърпение да се прибера вкъщи и да си хапна вкусно. Съжалявам, че не проявих достатъчно интерес и упоритост да науча от нея всички тайни, които владееше. Винаги ще ми липсват нейните кулинарни шедьоври! Помня как като дете посред нощ, по нощница, се промъквам в кухнята, за да ям сарми направо от тенджерата (смее се, б. а.). Това е нещо, което и до ден днешен правя. Не мога да устоя на вкусните зелеви сарми (усмихва се, б. а.)!

Започна ли суетата около Коледа и във вашия дом – украса, подаръци…?
Това за мен не е суета. То е традиция и най-голяма радост за децата. Всяка една играчка, която се закачва на елхата от детските ръчички, вълнението, приказната атмосфера – всичко това е задължителна част от Коледа. Празничното настроение започва някъде след рождения ми ден, който е на 20 ноември, и приключва чак в края на януари. Евентуално (усмихва се, б. а.)! По време на празниците е добре човек да се замисли за нашите съграждани, които поради една или друга причина са в неравностойно положение и да се опита да намери подходящ начин да им окаже посилна помощ. Като посланик на Фондация „За нашите деца” работя за превенцията на това да има изоставени деца у нас.

Какво е отношението ви към подаръците и какво предпочитате да подарявате? А да получавате?
Подаръците са хубаво нещо. Няма значение какви ще са, важен е жестът, а ако са с идея, още по-добре. Обичам да подарявам нужни и полезни неща. Вече съм готова с всички подаръци за Коледа, обичам да се подготвям отрано.

Как и къде ще посрещнете Бъдни вечер и Коледа?
За Бъдни вечер и Коледа винаги сме си у дома. Тази Коледа обаче, ще е по-различна. За пръв път ще се съберем с бабите на Коледа и ще бъде вълнуващо. А си имаме нов член на семейството - Стефан, на когото се падам вуйна, и който заедно с родителите си ще празнува първата си Коледа заедно с нас. Вярвам, че ще е специално!

Какво най-много обичате от постните ястия, може би питката, тъй като в интервю казвате, че обичате да хапвате тестени неща?
Всички обичаме питка (усмихва се, б. а.)! Но в интерес на истината, най-много обичам бобеца. Като цяло почти няма нещо от традиционната българска кухня, което да не обичам.

Вие какво ще приготвите за трапезата и бихте ли споделила рецепта за Коледа?
Както казах, тази Коледа ще ни гостуват любимите баби и те ще отговарят за трапезата. Но ще ви споделя една от любимите рецепти на семейството и нещо, което много обичам да ми готви свекърва ми, а именно:

Плодова пита със сини сливи от компот

Снимката е илюстративна
Снимка: iStock

Продукти:
1 буркан компот от сини сливи (в нашия случай компотът е домашен, без костилки, сливите са разцепени на две)
1 чаша и половина брашно
3 яйца
60 г краве масло
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. пшенично нишесте или същото количество сухо мляко (по избор и по желание)
1 ванилия
1 с. л. пудра захар за поръсване (по желание)
½ ч. л. канела (по желание)

Пояснение: 1 чаена чаша е с обем 250 мл.

Начин на приготвяне:

  • Пускаме фурната да се загрява.
  • Намасляваме и посипваме с брашно разглобяема форма за торта с диаметър около 24-26 см. По желание може да се използва и хартия за печене, с която да се покрие дъното.
  • В купа поставяме захарта, размекнатото (но не разтопено) масло и яйцата. Разбиваме ги с миксер до хомогенна маса. Същата операция може да се извърши и в блендер.
  • Добавяме пресятото брашно и нишестето (или вместо нишесте - сухото мляко), заедно с пресятия бакпулвер. Накрая слагаме ванилията. Някои сладкари предпочитат да не добавят в тестото ванилия, за да може по-ярко да изпъкне ароматът на маслото и сливите. Нишестето, както и сухото мляко помагат сливите да не потъват на дъното на формата.
  • Разбъркваме старателно до гладка маса. Получава се доста гъсто тесто, тъй като сме използвали краве масло, което леко се е стегнало.
  • Разстиламе тестото във формата и отгоре подреждаме добре отцедените от сока сливи. Печем около 40-45 минути във фурна, загрята до 180 градуса.
  • Готовността проверяваме с клечка за зъби.
  • След изпичането имаме два варианта:
    1. Да залеем горещата плодова пита със студения сок от сливите. Изчакваме да изстине и разтваряме формата.
    2. Да изчакаме питата да изстине, след което разтваряме формата и поръсваме с пудра захар.

Забележка:
Любителите на канелата могат да сложат ½ ч. л. от нея в отцедените сливи и да разбъркат старателно, преди да ги поставят върху тестото.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел