Въпреки че е дарена с екзотична красота, Мариана Станчева-Славчева е от онези жени, които не обичат да са под светлините на прожекторите. Този вид суета – да те дават по телевизора – май не й е присърце. А и както казват: „един известен в семейството - стига!”. Да, тя е съпругата на Деян Славчев, който познаваме като Део – тв водещ, музикален автор и изпълнител, филмов и театрален актьор, стендъп пърформър...

Снимка: Личен архив

Мариана и Део са родители на две прекрасни момчета – Борислав и Теодор - на 5 и на 2 годинки. И сега, в навечерието на Рождество Христово, Мариана намери време, защото се съсредодочила върху много професионални ангажименти, както и личностно развитие, да разкаже пред Ladyzone за топлината и уюта в дома, за децата и мъжа до себе си, за важните неща, които осмислят живота й, за подаръците, трапезата. Младата жена усмихва със спомен от детството си, говори с любов за майка си, споделя за различната Коледа, която очаква и предлага рецептата си за плодова пита със сини сливи от компот.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Мариана, продължавате ли да сте част от сайта „Лицата на града”?
С какво още се занимавате професионално?
Част от сайта „Лицата на града” съм вече 6 години и заедно с моята партньорка Цветана Бонева продължаваме да се стремим да създаваме качествено и интересно съдържание. Отделно се записах да уча „Дигитален маркетинг”, защото имам потребност да надграждам себе си. След двете раждания, усетих, че е настъпил моментът да поработя за доброто си образование. Децата ходят на градина и ми остава малко повече свободно време, в което се отдавам на тази личностна промяна. Започнах и стаж в рекламна агенция. Попаднах на страхотен екип, от който научавам много и съм им адски признателна, че ме приеха в колектива си така топло.

Покрай всичко останало се опитвам да си поддържам подкаста „Разкажи ми... с Мери”, който напоследък съм оставила малко на заден план, както и Инстаграм профила, който, признавам, ми е доста трудно да поддържам. Не зная как успяват всички инфлуенсъри, но аз се опитвам да черпя вдъхновение от тях. И накарая, за да е още по-интересно и весело, започнах да разработвам и собствен блог, който скоро ще излезе на бял свят. Обичам да пиша и затова реших, че трябва да си имам пространство, където да го правя. Така че доста интригуващи неща ми се случват от няколко месеца (усмихва се, б. а.)!

По-лесно или по-трудно се гледат едновременно три момчета –
Теодор, Борислав и Део?
Ха-ха! Няма голяма разлика. Тримата в някои отношения си приличат много, та няма как да ми е трудно. Те са страхотна дружина и могат да правят чудеса, особено когато се стремят да ми помагат - като на единствена дама вкъщи.

Снимка: Личен архив

Това ли е семейството, което сте искала да имате?
Не съм си задавала този въпрос... Мисля, че е излишно, защото имам прекрасни деца и добър съпруг, с който имаме разбирателство по всички генерални въпроси. Здрави да сме! Няма какво повече да искам.

Кои са важните за вас неща, които ви доставят удовлетворение и ви карат да се усмихвате?
За мен най-важно е здравето на близките хора. Всичко останало заедно се опитваме да си го направим, за да ни е добре. Чувствам се удовлетворена, когато виждам искрено щастие в очите на децата си. Вдъхновена и окрилена съм, че изпълнявам най-голямата си мисия в живота – създаването на живот и отглеждането и възпитанието на децата.

През декември са едни от най-хубавите семейни празници - как се промени Коледа с порастването ви? Споделете спомени от детството си.
Коледа винаги ми е бил любим празник!

От мама съм научена, че през тези дни трябва да обърнеш специално внимание на семейството си и да бъдеш благодарен на Бог за това, което имаш.

Тогава най-много сме се смяли, защото винаги на трапезата споделяхме мили спомени, весели случки, забавлявахме се уникално, с пълна сила. Интересното е, че с майка ми, вече покойна, беше глухоняма и притежаваше невероятно чувство за хумор, общувахме на изцяло наш си език, смесица от жестомимика, театър, феерия. Да не пропусна да кажа, че мама беше божествен готвач и винаги чаках с нетърпение да се прибера вкъщи и да си хапна вкусно. Съжалявам, че не проявих достатъчно интерес и упоритост да науча от нея всички тайни, които владееше. Винаги ще ми липсват нейните кулинарни шедьоври! Помня как като дете посред нощ, по нощница, се промъквам в кухнята, за да ям сарми направо от тенджерата (смее се, б. а.). Това е нещо, което и до ден днешен правя. Не мога да устоя на вкусните зелеви сарми (усмихва се, б. а.)!

Започна ли суетата около Коледа и във вашия дом – украса, подаръци…?
Това за мен не е суета. То е традиция и най-голяма радост за децата. Всяка една играчка, която се закачва на елхата от детските ръчички, вълнението, приказната атмосфера – всичко това е задължителна част от Коледа. Празничното настроение започва някъде след рождения ми ден, който е на 20 ноември, и приключва чак в края на януари. Евентуално (усмихва се, б. а.)! По време на празниците е добре човек да се замисли за нашите съграждани, които поради една или друга причина са в неравностойно положение и да се опита да намери подходящ начин да им окаже посилна помощ. Като посланик на Фондация „За нашите деца” работя за превенцията на това да има изоставени деца у нас.

Какво е отношението ви към подаръците и какво предпочитате да подарявате? А да получавате?
Подаръците са хубаво нещо. Няма значение какви ще са, важен е жестът, а ако са с идея, още по-добре. Обичам да подарявам нужни и полезни неща. Вече съм готова с всички подаръци за Коледа, обичам да се подготвям отрано.

Как и къде ще посрещнете Бъдни вечер и Коледа?
За Бъдни вечер и Коледа винаги сме си у дома. Тази Коледа обаче, ще е по-различна. За пръв път ще се съберем с бабите на Коледа и ще бъде вълнуващо. А си имаме нов член на семейството - Стефан, на когото се падам вуйна, и който заедно с родителите си ще празнува първата си Коледа заедно с нас. Вярвам, че ще е специално!

Какво най-много обичате от постните ястия, може би питката, тъй като в интервю казвате, че обичате да хапвате тестени неща?
Всички обичаме питка (усмихва се, б. а.)! Но в интерес на истината, най-много обичам бобеца. Като цяло почти няма нещо от традиционната българска кухня, което да не обичам.

Вие какво ще приготвите за трапезата и бихте ли споделила рецепта за Коледа?
Както казах, тази Коледа ще ни гостуват любимите баби и те ще отговарят за трапезата. Но ще ви споделя една от любимите рецепти на семейството и нещо, което много обичам да ми готви свекърва ми, а именно:

Плодова пита със сини сливи от компот

Снимката е илюстративна
Снимка: iStock

Продукти:
1 буркан компот от сини сливи (в нашия случай компотът е домашен, без костилки, сливите са разцепени на две)
1 чаша и половина брашно
3 яйца
60 г краве масло
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. пшенично нишесте или същото количество сухо мляко (по избор и по желание)
1 ванилия
1 с. л. пудра захар за поръсване (по желание)
½ ч. л. канела (по желание)

Пояснение: 1 чаена чаша е с обем 250 мл.

Начин на приготвяне:

  • Пускаме фурната да се загрява.
  • Намасляваме и посипваме с брашно разглобяема форма за торта с диаметър около 24-26 см. По желание може да се използва и хартия за печене, с която да се покрие дъното.
  • В купа поставяме захарта, размекнатото (но не разтопено) масло и яйцата. Разбиваме ги с миксер до хомогенна маса. Същата операция може да се извърши и в блендер.
  • Добавяме пресятото брашно и нишестето (или вместо нишесте - сухото мляко), заедно с пресятия бакпулвер. Накрая слагаме ванилията. Някои сладкари предпочитат да не добавят в тестото ванилия, за да може по-ярко да изпъкне ароматът на маслото и сливите. Нишестето, както и сухото мляко помагат сливите да не потъват на дъното на формата.
  • Разбъркваме старателно до гладка маса. Получава се доста гъсто тесто, тъй като сме използвали краве масло, което леко се е стегнало.
  • Разстиламе тестото във формата и отгоре подреждаме добре отцедените от сока сливи. Печем около 40-45 минути във фурна, загрята до 180 градуса.
  • Готовността проверяваме с клечка за зъби.
  • След изпичането имаме два варианта:
    1. Да залеем горещата плодова пита със студения сок от сливите. Изчакваме да изстине и разтваряме формата.
    2. Да изчакаме питата да изстине, след което разтваряме формата и поръсваме с пудра захар.

Забележка:
Любителите на канелата могат да сложат ½ ч. л. от нея в отцедените сливи и да разбъркат старателно, преди да ги поставят върху тестото.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел