„Тази Коледа бе различна, защото измина една нелека година. Изпълнена с емоции покрай „Фермата“ и трудна заради световната пандемия. Въпреки това сме благодарни, че сме всички, че се усмихваме, че можем да следваме мечтите си и да създаваме нови“ – сподели Мартина пред LadyZone.bg. Ето какво още ни разказа тя за празника.

Снимка: Мартина Чанева


„Всяка година посрещам Коледа с любимите и най-близки хора. Това са моите момичета, мъжът ми и цялата ни голяма фамилия. Стараем се да празнуваме всеки път на различно място“.

Снимка: Мартина Чанева


„Децата пишат писмо на Дядо Коледа, а ние се придържаме към списъка. Големи и малки си разменяме подаръци и духът на Коледата е вълшебен, всички се вълнуват“.

Снимка: Мартина Чанева

„Приготовленията започват поне седмица преди празниците. На Бъдни вечер спазваме традицията ястията да са постни. Ето и една нестандартна веганска рецепта от мен:

Снимка: Мартина Чанева

2 пакета замразено брюкселско зеле
200 г сушени домати в олио
1 стрък праз лук
За соса:
4 с.л. брашно
200 мл растително мляко
1 с.л. горчица
2 с.л. хранителна мая
сол, чесън
растителен пармезан

Снимки от посрещането на Коледа ни изпрати и Цвети.

„На Бъдни вечер винаги празнуваме при баба Цветанка и дядо Милан – родителите на баща ми. Когато сме у тях на гости, сякаш частица от него е с нас. Баба и дядо винаги слагат на масата и домашна греяна ракия.

Снимка: Цветелина Лозанова


Ние винаги оставяме малко от традиционната храна и на нашата маса вкъщи, за да не заварваме празниците на празна маса. Разбира се, сервираме и за Богородица.

Снимка: Цветелина Лозанова


На Коледа обичайно празнуваме при кръстника ми, тъй като той има имен ден, но тази година избрахме да останем вкъщи. Погрижих се да имаме традиционната коледна погача и баница с късмети. Менюто беше моя грижа, а мама ми помогна с подреждането на масата“ – поясни Цвети за LadyZone.bg.

Снимка: Цветелина Лозанова

Днес се чухме по телефона с Цоньо, който има имен ден.

„На работа съм, прибирам се от Пловдив. Следобед чакам на село да дойдат Живка, Жоро, Рали, Ваня, Чавдар, Стефан, Деси... На 24 декември също работих, но вечерта празнувах вкъщи с майка и един приятел. На 25-ти бях при брат ми, който е именик – Христо. Дъщеря ми Христина също има имен ден. Заклахме прасе и отпразнувахме Коледа чудесно!“ – каза ни винаги бодрият и добродушен Цоньо.

Имената на всички, които празнуват на 27 декември, можете да видите тук:

Чухме се и с победителката във „Фермата“ 7 Живка, която вече пътуваше към селото на Цоньо. Тя е била на Бъдни вечер в село Манолово (до Павел баня) при своите свекър и свекърва.

„Добре си изкарахме, децата са тук. На 25-ти колихме прасе“ – разказа ни Живка, която е в България до 8 януари, защото на 10-и вече трябва да е на работа.

Преди малко Ваня ни направи свидетели на купона при "бат' Цоньо". От нейно видео в Инстаграм виждаме, че Жоро "туй ти е игрътъ" се грижи за мръвките на скарата.