„За Коледа ще се съберем в голямата ми къща в Плевен цялата банда. Брат ми идва от София с трите си деца. Братът на неговата съпруга идва пък от Англия с две деца… В крайна сметка ще сме 17 души. Два дни ще празнуваме с всички възможни традиции. Само бъдник няма да имаме, защото отоплението е с газ, но пускам на телевизора видео как едни цепеници горят и пукат“ – сподели Чавдар специално за LadyZone.bg

10-годишният му син Ваньо си е поръчал за Коледа котка, „макар че имаме две кучета и ще стане мазало“. 15-годишната Гери ще получи нова уеб камера, а на 18-годишната Ели родителите дават пари, защото „тя сега е във фаза любов и си купува гримове и дрехи“.

Чавдар ни сподели и рецептата си за коледни сладки и коледарски колачета-гевречета.

Снимка: Чавдар Христанов

„Коледните сладки, които приготвяме вкъщи, са нещо средно между маслени сладки и меденки. Рецептата и съставките сами говорят за това“ – поясни професионалният хлебар.

3 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 яйце
125 г краве масло
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. мед
Накрая по една чаена лъжичка канела и джинджифил на прах.

Приготвяне:
Разтопяваме на водна баня маслото и меда, ако е кристализирал. Изсипваме всичко в купа и омесваме средно твърдо маслено тесто.

Снимка: Чавдар Христанов

Разточваме тестото върху хартия за печене, така по-лесно се отлепва след нарязване.

Снимка: Чавдар Христанов

С форми нарязваме сладките, които редим в тавичка върху хартия за печене. Можем веднага да печем в загрята на 180 градуса фурна за около 12 минути. След изпичане изчакваме сладките да изстинат за 15 минути и можем да украсяваме.

Снимка: Чавдар Христанов

За целта разбиваме с миксер един белтък с половин чаена чаша пудра захар и 5 капки лимон. С получената глазура украсяваме сладките, като използваме шприц. Глазурата стяга след около час и спира да лепне, след което сладките могат да се приберат в кутия и да се консумират дълго време.

Колачета-гевреци за коледари
Омесваме добре познатото фермерско тесто от 1 кг брашно, 500 мл вода, супена лъжица сол, половин супена лъжица захар, 40 г мая и две-три лъжици зехтин. Мекото тесто почива под кърпа 30 минути и можем да направим оформянето.

Снимка: Чавдар Христанов

Късаме парчета тесто колкото орех и разточваме фитили около 25 см.

Снимка: Чавдар Христанов


Усукваме два фитила, след което слепваме двата им края със силно притискане. Така направените гевречета редим в тавичка върху хартия за печене. Покриваме с кърпа и изчакваме около 40 минути да втасат.

Снимка: Чавдар Христанов

Преди да метнем във фурната, мажем с четка с вода или разбит жълтък и поръсваме със сусам. Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна около 15 минути, докато се зачервят до златисто.

Снимка: Чавдар Христанов

С тези колачета посрещаме коледарите и естествено им даваме и от коледните сладки, за да се сгреят в студената коледна нощ! Весели празници!

Снимка: Чавдар Христанов

Още рецепти от Чавдар можете да видите тук:

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement