Познаваме Златимир Йочев от екрана - всяка сутрин заедно с екранната му партньорка Биляна Гавазова ни повеждат през най-актуалното, запознават ни с важни и любопитни теми, с тях ни започва деня. Днес обаче Златимир ни пуска в своя дом и споделя повече за семейните традиции по коледните празници, за двойната радост, която имат по това време на годината, защото дъщеричката му Тамара е родена на 24 декември. И, разбира, се споделя с нас своята рецепта за Коледа.

Снимка: Личен архив

Каква е Коледата на Златимир и неговото семейство – като дете и днес, когато вече имаш свое семейство?
Винаги е била и продължава да бъде синоним на вълшебното. Един от най-ранните ми детски спомени е точно от Бъдни вечер, когато майка ми ме приспиваше и наред с приказките ми разказваше как в тези специални моменти трябва да поискам много силно нещо, за което мечтая и то ще се сбъдне. Сега учим Тамара (нашата дъщеря с Марина) да мечтае смело и да бъде добра. Традицията е жива! 

Снимка: Личен архив

Ще бъде ли по-различна тази Коледа и с какво?
Със сигурност ще бъде. Семейната сбирка се увеличава. Освен децата във фамилията, които правят атмосферата шумна и весела,  с нас за първи път след дълъг престой във Великобритания ще бъде и майка ми.

Писахте ли писмо до Дядо Коледа с Тамара? Оставяте ли мляко и бисквитки?
Да, двете момичета вкъщи (дъщеричката му Тамара и съпругата му Марина Цекова - бил.ред.) написаха чудесно писмо до добрия старец. На мен се падна честта да купя китара с образите на любими герои от анимационен филм. Не знам дали китарата е най-разумният подарък... Но, правим всичко в името на децата, нали така?  Скоро ще чуем и разберем :)

Снимка: Личен архив

Украсихте ли вече у дома?
И тук бяхме изрядни. Тази година. Защото предходните или закъснявахме и слагахме украсата късно, или въобще не вадехме елхата. Тогава Тамара още лазеше и се учеше да ходи, което автоматично означаваше, че всичко наоколо е в опасност от дърпане и обръщане. Вече е голямо момиче, което дори помогна с украсяването. Направихме и собствена играчка (ангелче) в творческа работилничка с наши роднини.

Снимка: Личен архив

Имате ли си определена семейна традиция по това време на годината?
В последните години традицията повелява да организираме няколко неща едновременно. Динамично минава времето, защото ние винаги работим, а с дете, родено навръх Бъдни вечер - трябва да сътворим и детски рожден ден. Някак си еквилибристиката ни успява.

Снимка: Личен архив

Любимата за теб рецепта на за Бъдни вечер или за Коледа? Ще я споделиш ли с нас? 
Солените и постни ястия са оставени в ръцете на добри кулинари от фамилията. На мен сладкото ми е страст и дори в празничната трапеза се включвам с нещо - близко до сърцето. Научих лесна рецепта, която става елементарно и с радост ще ви кажа. Става дума за мус от тиква с крема сирене и коледни аромати.

Снимка: Личен архив

Необходимите продукти са:

1. 200/300 г тиква

2. 250 г крема сирене (може да се смени с маскарпоне, но на мен ми допада натуралното крема сирена)

3. една с.л. мед

4. една ч.л. канела

5. 50 г орехи

Начин на приготвяне:

Купувам нарязана тиква -  варя до омекване, след това се изчаквам да изстине. Смесвам в блендер с крема сиренето, лъжица мед и малко канела и пасирам до момента, в който стана хубав крем. Добавям орехи за украса и още малко канела, за да си бъде коледен ароматът. Оставям в хладилника за няколко часа и после си хапваме с кеф. Това е! Да ви е сладко.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел
  • Чавдар от „Фермата“ ще приготви на Бъдни вечер трапеза за 17 души