MasterChef Божана Кацарова за първи път тази година си подарява Коледа, в която няма да работи и няма да има грижата за празничната трапеза на другите. Това споделя самата тя пред LadyZone.bg.
"Вкусът на Коледа за мен е вкусът на работа. Това е първата година, в която реших да не работя на 25 декември до 3 часа сутринта и съответно най-близките ми хора да седят и да ме чакат. Като никога ще прекарам като почивка празника. Нямам търпение, защото реално досега хората са си поръчвали при мен вкуса на Коледа."
Връщайки се назад във времето, за Божана празникът в нейното детство е бил специален и заради всичко, което са правели с нейната баба.
"Тя беше уникална, лека й пръст. Имаше грижата да събере цялото семейство и да създаде цялостната атмосфера. Баба ми беше човек, който държеше много на традициите - не само класическата коледна вечеря, но и приготвянето на всяко една малко нещо."
Според Кацарова задължитени са празничния дух са украсата на дома, разкошната трапеза, подаръците, семейството и доброто настроение.
"Абсолютно всичко е важно - като една петстепенно меню."
Тя обича повечето класически вкусотии, които традиционно са характерни за Коледа, но ако трябва да избира - нейното любимо ястие са постните пълнени чушки.
Иначе всеки, който иска да изпробва мастър рецепти, които са лесни, достъпни и подходящи за всякакви семейни поводи - такива шеф Кацарова предлага в изобилие в първата си авторска кулинарна книга "Стая 102. 90 рецепти с история". Ястията обхващат целия асортимент от продукти - от "омар с черен хайвер" до "кюфтенцата на баба".
Рецепта за класически постни пълнени чушки
Необходими продукти:
Чушки - 10 броя
Ориз - 1 чаена чаша
Праз - 3 стръка
Чесън - 4 скилидки
Домати - 4 броя
Дафинов лист - 3 броя
Червен пипер - 1 чаена лъжица
Олио - 1/2 кафена чаша
Брашно - 2 супени лъжици
Приготвяне:
Чушките се слагат в хладка вода, за да омекнат. През това време се приготвя плънката за тях. Почистете и измийте добре ориза, а праза/лука почистете и нарежете на ситно. В дълбок тиган, или в тенджера изсипете олиото, след което към него добавете праза/лука и нарязания на ситно чесън и разбъркайте добре за около минута. Към тях добавете и ориза, като разбърквате на слаб огън. След като оризът набъбне и стане прозрачен, добавете чаена лъжица сол и червения пипер, разбъркайте. Към сместа с ориза добавете 1 чаена чаша вода и оставете да къкри под капак на слаб огън докато поеме водата.
Когато сместа е готова, пълните чушките. За целта използвайте 1/2 чаена лъжица и пълнете всяка чушка не догоре, а на 3/4, защото при печенето оризът ще набъбне и ако чушките са препълнени ще прелеят или ще се спукат. Отворите на напълнените чушки потопете в брашно.
В тавата, в която ще печете чушките, изсипете нарязаните на кубчета домати (или такива от консерва). Добавете останалата 1/2 чаена лъжица сол, две супени лъжици олио и дафиновите листа и разбъркайте. Добавете още една чаша вода и наредете напълнените чушки в тавата.
Печете постните чушки с ориз в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 90 минути, но ги сложете на най-долното ниво на фурната, за да не изгорят. Постните чушки пълнени с ориз са готови, когато доматения сос се е сгъстил, а оризът се е сварил.
Бон апети!