Рене Емил е една от участничките в дигиталната поредица на bTV и ДНК "40 седмици - Пътят на едно дете". Нейният път към мечтата да стане майка е труден, но днес заслужено се радва на своя рожба. Поканихме Рене да гостува в темата ни "Рецепта за Коледа", за да разберем

Каква е Коледата на Рене и нейното семейство – като дете и днес, когато вече имаш свое семейство?
В детството коледната магия се приселваше в дома на семейството ми още с падането на първата снежинка и ни напускаше, когато се разтопеше и последния сняг. Очаквах с нетърпение коледните празници заради еуфорията по подготовката, празненствата и подаръците. Всяка година организирах празнична програма с танци, песни, стихове, загадки, викторина с томбола и ръчно изработени от мен подаръци. Сменях костюмите и визията си за всеки нов етюд. С умиление си спомням как всички заедно украсявахме елхата и си разказвахме приказни истории.

Бях послушно дете и споделях желаните подаръци в писма до Дядо Мраз още през есента, за да има време да ги измайстори за мен. Бях на 5, когато в святата нощ се позвъни на вратата. Отворих, знаех, че е той. Бях толкова щастлива, че тази година е успял лично да ми донесе подаръците. С блеснали очи го огледах от глава до пети, за да го запомня, не знаех дали друг път ще го видя. Е, с изненада установих, че има същите обувки като съседа, които леко се показваха под червената му мантия. Характерният му нос , който беше подчертан от бяла брада, затвърди убеждението ми (смее се). 

Не казах на никого какво съм открила, но това беше началото на края на послушанието ми.

Днес съм все същото непослушно момиче, очакващо с още по-голямо нетърпение да споделя Коледа с моето голямо семейство. Обожавам миговете, в които сме всички заедно, украсяваме, готвим вкусотийки, четем приказки сгушени под завивката. Домът ни се превръща в своеобразна работилница на Дядо Коледа, в която Снежанка и джуджетата творят. Такава е моята Коледа днес - вдъхновяваща, приказна, шумна, забавна, романтична, уютна, вкусна и най-вече споделена.

По-различна ли е тази Коледа и с какво?
Миналата година точно в тази свята нощ усетих как една мъничка топлина се настани в мен. Предчувствах, че това е чудото, което бях чакала толкова дълго време - 37 г. Не след дълго усещането ми се потвърди, бях бременна, благодарна, че се бе случило точно в този магичен период от годината. Да, тази Коледа е различна, дава началото на една нова епоха празненства в моя живот именно заради онази топлинка, която се появи на бял свят точно 9 месеца по-късно, моят син Ноа. Сега със сигурност знам, че по Коледа стават чудеса!

Ще споделиш ли какво промяна внесе в живота ти участието в „40 седмици – Пътят на едно дете“?
Най-ценното, което ми даде участието в „40 седмици – Пътят на едно дете“, са приятелствата, създали се между нас четирите и екипа зад камера. Това беше един път, който извървяхме заедно, споделяйки, подкрепяйки и присъствайки в живота една на друга.

Сложихте ли украса по-рано тази години?
Докатo разхождах кучето в едно мразовито декемврийско утро видях клонки от санитарна сеч и въображението ми разпозна в тях тазгодишното дърво вместо елха. Допълнихме към клонките, орхидеи, стръкове боровинки, закичихме с лампички и звзди. Както всяка друга година, до последно допълваме по нещо към украсата и тя става все по-богата и нестандартна. За разкош и уют декорирах с ангелчета и свещи, а подаръците подредих до камината.

Имате ли си семейна коледна традиция?
На Коледа винаги сме вкъщи, готвя традиционни български ястия, събираме се цялото семейство на трапезата и си подаряваме подаръци. Като традиция през последните години дарявам на деца под закрила подаръци, а преди пандемията ги посещавах лично и изработвахме заедно украса, рисувахме, забавлявахме се. Така успявах да им предам частица от моята топлина и любов и поне за миг да ги пренеса в един друг свят, в който тайничко се надявам са открили щастие и уют. 

Моя кауза са деца в неравностойно положение, това е и причината да съм приемен родител на дете с увреждания. Бих искала да предам това и на нашите собствени, да намерят свои каузи, чрез които да имат принос за обществото.

Любимата за теб рецепта за Бъдни вечер или за Коледа? Ще я споделиш ли с нас?
Една от любимите ми рецепти са бабините елхички. Споделям ви именно нея, защото тя ме връща назад в детството и навява спомени от най-ценните мигове в живота ми.

Елхичките на баба

Продукти:
200 г масло
150 г бадеми
5 супени лъжици подсладено кондензирано мляко (може да се замени с пудра захар)
2 пакета чаени бисквити с масло или мляко
Кокосови стърготини и/или пудра захар
Сладкарска боя - зелена

Начин на приготвяне:

 • Оставяме маслото на стайна температура ,за да омекне 1 час.
 • Смиламе бисквитите на брашно
 • Натрошаваме бадемите
 • Омесваме заедно всички продукти и добавяме боя по желание до образуване на хомогенна смес.
 • След това оформяме конуси, за да образуваме елхички. За приказна зимна визия поръсваме с пудра захар или кокосови стърготини.
 • Слагаме в хладилника няколко часа, за да стегне и елхичките са готови за консумация.

Добър апетит!

 • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
 • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
 • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
 • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
 • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
 • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
 • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
 • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
 • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел
 • Чавдар от „Фермата“ ще приготви на Бъдни вечер трапеза за 17 души