Победител в "Mastechef България" за 2019-а, майка и вече официално шеф готвач! Говорим си за живота след победата с Радка Булман, която в момента живее в Австрия.

Тя определя събитията след това като "цветен хаос". "Като спечелих MasterChef, за мен беше всичко ново, интересно. Но по едно време, както съм горе, нали знаеш, по някой път има някакви такива вълни... и се разболях. Бях осем месеца на легло, на инвалидна количка. Но в мисълта ми в главата ми се въртеше: „Радка, когато станеш от тази количка и това състояние, трябва да си много здрава, трябва да си много силна."

Заради дископатия прави операция и изкрава много труден период. След него тя решава да направи нещо за себе си и се хваща да напише книга - "готварска книга със здравословна храна с всички необходими калории в нея". Очаква да е готова през март.

Радка и съпругът й Торстен искат да отворят ресторант в България, в село Векилски, Шуменско. Преди време там са имале кафетерия.

"Сега с цялата корона, с този целия стрес и с всичките негативни неща, които по цял свят стават в момента, решихме с Торстен да заминем за България, да си отворим пак ресторанта, но този път този ресторант да го направим ресторант номер 1 покрай Шумен и Варна. Искам да бъде с от 6 до 10-степенно меню. Но хората, които ще идват на гости при мене в моята къща, ще имат абсолютно всичко. Здравословна храна, защото ние имаме голяма къща с голям двор и с Торстен сме решили да си направим малка ферма. Дори си купихме вече кози. Ще си купим кокошки, прасенца, пиленца, всякакви пернати, космати животинки ще си купим и ще си произвеждаме наше месо, зеленчук, плод, яйца. Сама ще си правя сирена, кашкавали. Както на времето ние живяхме при нашите родители със здравословна, истинска храна. С тия животни да ходят на паша, да си хрупкат прясната храничка, там тревичка. Искам да нахраня така хората – с истинска храна. Това искам да направя…"

Радка е категорична, че няма да има постоянно меню. "Защото не знам какво днес ще изкарам от градината. Аз не знам колко мляко и колко яйца ще взема от животинките. Затова искам просто да бъде като изненада. Дори аз ще се изненадам и това ще сготвя, което имам."

Радка Булман определя себе си като позитивен човек. "Аз съм майка, домакиня, съпруга, приятел и циркаджийка, палячо. Много обичам да съм щастлива, много обичам да съм аз. Не обичам да се правя на това, което не съм".

Снимка: Личен архив

Рецепта от Радка за новогодишната трапеза

Снимка: Личен архив

Продукти за Тиквена супа "Азия"

1 средна тиква
1 шалот
1 скилидка чесън
2 моркова
Около 15 г пресен джинджифил
2 пръчки лимонова трева

Водата е на око - трябва да покрие тиквата
30 г бяло вино
50 г кокосово мляко
Черен пипер на вкус
Тигрови скариди

Снимка: Личен архив

За панировката на скаридите
Брашно, панко или галета
Сол и черен пипер
1 яйце
олио за пържене

За украсата
Миниатюрни гъби, семки от тиквата и тиквено олио

Снимка: Личен архив

Начин на приготвяне

  • Нарязаните зеленчуци се запържват, докато омекнат.
  • Добавяме и нарязаната тиква, лимоновата трева - тя не се реже, а се начуква с тъпото на ножа и се пуска в супата цяла. Всичко трябва да се запържи много добре.
  • После добавяме и виното.
  • Когато виното се изпари, се добавя водата, която трябва да покрие тиквата.
  • Когато всичко се свари, се добавят солта, черният пипер и кокосовото мляко. С пасатор се разбива до крем супа.
  • Ако е много гъста, добавете още вода или мляко и овкусете на сол. Преди разбиването с пасатора махнете пръчките от лимоновата трева.

Снимка: Личен архив

Приготвяне на панировката за скаридите

  • Разбиваме яйцето, добавяме щипка сол и черен пипер.
  • Посоляваме скаридите и слагаме черен пипер.
  • Овалваме в брашното, после в яйцето и накрая в панкото или галетата и запържваме за по 2 или 3 минути - зависи от големината на скаридите.

Снимка: Личен архив

Да ви е сладко!

Снимка: Личен архив