„Готова съм за Коледа, макар да изпращам малко по-трудна година – загубих много близки хора - казва Таня Тончева пред Ladyzone. - Но съм и щастлива, защото имам човек до себе си. Малката Кати е много доволна, както и Катето (Евро, б. а.) и Сашко (Александър Кадиев, б. а.), които много ме подкрепят и се обичаме. Толкова много обичам голямото Кате, чувствам я повече от майка!".

Който поне малко е усетил нрава на великолепната танцьорка, няма как да не признае колко мил, приветлив, усмихнат и добър човек е тя. А това, че Господ й е дал хубост, е неоспорим факт. С бившата половинка на Сашо Кадиев говорим минути преди с дъщеря й да тръгнат за детски рожден ден, затова и малкото Кате, което гордо носи името на баба си – актрисата Катерина Евро, през цялото време слуша разговора ни за идващата Коледа и макар за малко, се включва в него, защото очаква с нетърпение този празник. Таня споделя и най-любимата си рецепта, разказва за спомените, украсата, подаръците и топлината на Бъдни вечер и Коледа.

Снимка: Личен архив

Танче, професионално с какво се занимаваш в момента?
Върнах се към танците, което е много хубаво за мен, защото аз съм артист - от 7-годишна танцувам и това е нещото, което храни душата ми. На сцената се чувствам най-щастлива! Скоро танцувах на благотворителен бал, на който събрахме средства за жени, които не могат да имат дечица и се опитват да забременеят. Преди това имах още много други участия – с Калин Вельов направихме много хубав концерт, както и с Митко Лазаров... Доставя ми удоволствие да танцувам. Обмислям дали да не започна пак да преподавам, но времето ще покаже... А това, в което съм убедена, е, че животът трябва да продължи и че той е много по-хубав, когато всички ние се подкрепяме. И в нашето семейство е така!

Готова ли си за Коледа?
Да, готова съм за Коледа! Признавам, че малко ще е тъжна за мен, защото и мама, и брат ми вече ги няма... Но силно се надявам и вярвам, че те ще бъдат около мен и ще усещам присъствието им!

С малкото Кате украсихте ли дома за празника?
Оооо, повече от месец вече има настроение вкъщи, защото с Кати украсихме навсякъде. Тя се вълнува много, всеки ден слага подаръци под елхата, макар, за съжаление, вече да знае, че Дядо Коледа не съществува. Не знам откъде е научила, но непрекъснато повтаря: „Вие сте ми купили подаръците!” А онзи ден каза на баба си (Катето Евро, б. а.): „Това са дрехи, пак ти си ми ги купила, бабо!” (Смее се, б. а.)!

Снимка: Личен архив

А ти обичаш ли подаръците, подготви ли ги вече?
Много обичам подаръци, дори повече обичам да подарявам, отколкото да получавам. Тази Коледа с Катето и Сашко решихме да не си подаряваме, но не знам дали ще спазя уговорката (усмихва се, б. а.). Малкото Кате си е поръчала последен модел айфон и няма как да й го донесе Дядо Коледа сега (смее се, а през това време дъщеря й повтаря, че иска най-новия телефон, б. а.). Катето сега се чуди като няма Дядо Коледа, баща й дали ще иска да й купи този подарък!

А Кати приготвя ли подаръци и какви?
Оооо, разбира се! Кати създава индивидуални рисунки и много интересно е, че на всички, на които присъствам аз, съм изрисувана с голям корем. Но тя рисува всеки по свой собствен начин и винаги приготвя рисунки, като на всяка задължително пише: „За мама или за еди кой си с обич, от Кати”. И навсякъде рисува сърце – това е нейният подпис.

Кой подарък ти е останал като най-скъп на сърцето?
Ле-леее... Сашко винаги е бил много любвеобилен и винаги подарява с повод и без повод, и продължава да го прави, затова всички подаръци имат сантимент за мен и са ми любими. Може би, подаръците, които съм получавала от мама, са били най-мили...

Снимка: Личен архив

Вероятно и спомените ти от детството на тези празници са мили?
Разбира се! Ние бяхме много голяма фамилия, за съжаление почти всички си отидоха... Майка има още две сестри, татко – брат, който близо 40 години живее в Германия. Но за Коледа той винаги се прибираше в България, идваха и двете сестри на мама с децата си, баба, дядо... Спомените ми от тези празнични дни са една голяма маса, отрупана с храна, близките ми винаги пееха народни песни и стари градски, а дядо свиреше на мандолина... Беше много, много весело!

По-комерсиални ли станаха тези празници днес, въобще как смяташ, че се промениха с времето?
Не знам дали са станали по-комерсиални, за мен са по-тъжни, защото ги няма най-близките ми хора! Не съм усетила комерсиалност поне в нашата фамилия, както и в хората около мен. Те всички се вълнуват, с нетърпение очакват Коледа, обичат майките и бащите си. Нямам познати, които да държат на много скъпи подаръци, а само такива, които специално се прибират от чужбина, за да бъдат заедно с любимите си хора. Самата аз много обичам Коледа!

Снимка: Личен архив

Обичаш ли постната трапеза на Бъдни вечер?
Обичам я, разбира се, особено ако всичко на нея е приготвено от Катето (има предвид Катето Евро, смее се, б. а.). Тя много обича да прави постните манджи и да спазва всичко, както е. Подреждаме масата, запалваме камината, събираме се всички. Наблюдавам колко нетърпелива е и Кати, която все пита – кога е Коледа, колко дни остават...?

Малкото Кате ще ти е отмяна в кухнята, защото готви много хубаво!
Тя готви прекрасно и не го прави насила, а с желание и интерес! Може да прави рапани, супи, различни кексове, вкусни неща с тиква и какво ли още не готви с баба си. Сега прави поредна порция коледни сладки, защото още от миналия месец е започнала да ги оцветява. Много помага в кухнята на баба си и като я попиташ – каква иска да стане, казва: „Певица и готвачка!”. А танците на майка й ги няма никъде в плановете й, но по-добре да наблегнем на пеенето (смее се, б. а.)! И още нещо, но нека тя да ти го каже.

Таня: Кате, чия музика обичаш да слушаш на Коледа? „Песните на Майкъл Бубле!” – отговаря на мига малката хубавица.

За теб на какво ухае Коледа?
Коледа ухае на уют, на семейство, на добро настроение, на огън и топлина... Много е хубав този празник!
И накрая сподели своя любима рецепта. Ей тази, която е с карфиол и синьо сирене, ми е много любима!

Печен карфиол със сос от синьо сирене

За 8 порции като предястие или 4 порции като леко основно, придружено със зелени салати са необходими:

За карфиола:
• 2 средно големи глави карфиол, около 1 кг всяка
• зехтин
• сол и прясно смлян черен пипер

За соса от синьо сирене:
• 100 г горгонзола
• 100 г майонеза
• 120 г заквасена сметана
• 1 чаена лъжица сос уорчестър
• 2 чаени лъжици оризов оцет (или ябълков, или бял винен оцет)
• сол и прясно смлян черен пипер

За сервиране:
• оронени зърна от ½ нар
• 60 г тиквени семена, запечени в сух тиган за около минута, докато започнат да пукат

Снимка: Личен архив

Приготвяне на карфиола

  • Фурната се нагрява на 220ºC. Карфиолът се почиства от листата, кочанът се изрязва до основата, без да се издълбава.
  • Всяка глава се срязва на две равни части. От всяка част се отрязват по две филии с дебелина около 2 см.
  • Краищата, които остават от карфиола се заделят за друго приготвяне. Така от всеки карфиол ще има по 4 филии, които се подреждат в тава върху хартия за печене.
  • Намазват се обилно със зехтин от двете страни и се посоляват със сол и прясно смлян черен пипер.
  • Тавата се покрива с алуминиево фолио, слага се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и карфиолът се задушава 10 минути. След това фолиото се отстранява и карфиолът се запича 15-20 минути. От долната страна трябва да е с приятен загар.
  • Обръщат се филиите карфиол от другата страна и се запичат още 10-12 минути, докато придобият златист цвят.

Приготвяне на соса от синьо сирене

Докато карфиолът се пече, се приготвя сосът. Всички продукти за него се смесват в кухненски робот и се смилат, докато се получи гладък гъст сос. Опитва се и ако има нужда, се подправя с още оцет, сол или черен пипер.
Сервиране

Карфиолът може да се сервира топъл или със стайна температура. Залива се със соса и се поръсва със зърната нар и тиквеното семе.

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел
  • Чавдар от „Фермата“ ще приготви на Бъдни вечер трапеза за 17 души

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement