Профилактичните прегледи веднъж годишно не са никак достатъчни за всяка уважаваща себе си жена, която иска да се чувства добре и да бъде здрава. Има прегледи, които всяка от нас може да направи сама в комфортната среда на своя дом, без да се разкарва до лекарския кабинет. Ето какво и кога да преглеждате сами:

Преглед на гърдите
Когато сте под душа или си сваляте сутиена е перфектното време за преглед на гърдите. Добре е да го правите веднъж в месеца, за да може да установите, ако има някаква промяна във формата, цвета, консистенцията, твърдостта. Ако забележите подобно нещо, трябва веднага да се консултирате със специалист. Но именно да преглеждаме сами себе си е първата стъпка.
Колко често трябва да го правите: веднъж в месеца

Преглед на кожата
Ракът на кожата е най-лесният вид рак, който може да разпознаете и видите с очите си. Това важи с особена сила за хора, които са със светла кожа, рижи, имат много бенки. Прегледът включва използването на малко огледало, с което да си помогнете за оглед на всеки сантиметър от тялото си. Може да помолите за помощ приятелка или половинка, защото става дума дори за скалпа, стъпалата, под ноктите и дори гениталиите.
Колко често да го правите: веднъж месечно

Обиколка на талията
Обиколката на талията може да е много по-добър показател за здравословното ви състояние, отколкото цифрите, които показва кантарът. Това е така, защото мазнините около корема са по-голям рисков фактор, когато става дума за сърдечни болести, инсулти, диабет, в сравнение с мазнините в другите части на тялото. Доказано е, че жените са най-здрави, когато обиколката на талията им е не повече от 90 сантиметра.
Колко често да измервате: веднъж на 3-4 месеца


Пулс
Ускореният пулс може да е знак за множество заболявания, както и забавеният. А проверяването му всъщност е много лесно. Поставете палеца и средния пръст на едната ръка върху китката на другата ръка, засечете 15 секунди с телефона си и пребройте ударите. Умножете ги по 4 и получавате колко е пулсът ви. Нормалният сърдечен ритъм при жените е между 60 и 100.
Колко често да го измервате: веднъж месечно

Височина
Не очаквайте, че ръстът ви ще се е увеличил между две измервания. По-притеснително би било, ако той намалява. Височината е тясно свързана с костите. Ако сте станали по-ниски, дори и със съвсем малко, това има връзка със здравината на костите ви и може да е ранен знак за остеопороза.
Колко често да го правите: веднъж годишно

Кръвно налягане
Преди да измерите кръвното си в домашни условия, седнете за 5 минути, като преди това не пиете кафе, кола, чай, не пушите и не правите упражнения в последните 30 минути. Ако имате проблеми с кръвното, измервайте го на всеки 2 седмици. Добре е замерването да става в един и същи момент от деня – например по обяд, вечер, сутрин. Нормалните долна и горна граница трябва да се движат около 80 и 120. Не се паникьосвайте, ако се случи да са по-ниски или по-високи. Изчакайте малко и отново проверете.
Колко често да измервате: веднъж месечно, ако нямате проблеми с кръвното