Най-съкровеното желание на всяка жена е един ден да се сдобие с рожба. Някои дами обаче, подвластни преди всичко на външния си вид, често пъти се изправят пред дилемата да имат или не свое отроче, опасявайки се, че майчинството щяло да ги направи грозни и дебели. Уверих се пряко в това тъжно явление в един, наскоро проведен, случаен разговор на тази тема. Моя близка, попрехвърлила наскоро 37 години, ми сподели, че на този етап нямала никакво намерение да влиза в ролята на майка. Не само че онези "пусти девет месеца” щели да развалят стройната й осанка, но и по-нататъшните "тегоби" хич не й се виждали приятни?!

Не мога да съдя хората, нямам моралното право да го правя. Всеки има право на личен избор. Но подобни думи не мога да възприема като оправдателна причина, нито пък да осъзная. От нежеланието на въпросната дама да има дете… ми стана мъчно. Просто пред мен стоеше човек с поредната "студена" констатация… Много жени се подлагат на какви ли не лечения, за да се радват на своя рожба. А на онези семейства, които без да се замислят, осиновяват дете, искрено се възхищавам...

Да си дойдем на думата. И така, реших да се поровя в паметта си и да подложа на изпитание знанията си, които понатрупах след онзи така бленуван от мен момент, когато научих щастливата вест, че ставам майка.

Първо – че страхът от разваляне на стройния силует е неоснователен, доказва фактът, че майчинството прави жените още по-красиви! Спомнете си всички онези световни знаменитости от минало и настояще, на които днес се възхищаваме. Някои от тях са всъщност майки на няколко деца! Разбира се, за да запазим очарованието и женствената си визия, не е без значение правилното поведение на жената и системните грижи за тялото. Тук включвам целесъобразното хранене, упражненията, двигателния режим и разбира се, редовните медицински консултации при съответните специалисти.

Не може по време на бременността да се ядат безразборно големи количества тестени продукти и сладкиши, а после да се оплакваме, че като забременеем – напълняваме. Също така неприемлива е и другата крайност – да се яде малко, само за да се запази колкото възможно по-дълго хубавата фигура. За успокоение на бъдещите мами, съществуват някои правила за здравословното напълняване по време на бременност, към които можем да се придържаме с правилно хранене и двигателна активност. Благоприятно е през първите три месеца теглото да се увеличи само с 1,5 кг месечно. По време на цялата бременност пък теглото не бива да се увеличава с повече от 9 кг.

Да започнем с менюто

- Препоръчително е в диетата на бъдещата мама да преобладават черният хляб, плодовете, зеленчуците, салатите, яйцата, оризът, спанакът, млечните продукти, рибата, плодовите и зеленчукови сокове. Най-добите насоки тук, разбира се, са тези, които ще получим от личния лекар!

- Днес чрез някои препарати с витамини и минерали, приемани само и единствено по лекарско предписание, е възможно своевременно да се предотвратят известни явления, дължащи се на недостиг на тези вещества, или поне този недостиг да се компенсира. Така и изразът "Всяко дете струва на майката по един зъб” абсолютно губи първоначалното си значение.

- Достатъчно е да се избягват онези ястия, които подуват корема или запичат стомаха, като пържени и мазни храни, люти подправки, силни чайове, газирани напитки. Цигарите и алкохолът, разбира се, са табу!

Следва продължение >>