За перфектната зелева салата от съществено значение е изборът на зелка. Тя трябва да е крехка, хрупкава и сочна, но не и прекалено твърда и жилава. За целта се спрете на не толкова тежка спрямо размерите зелка, за да може сърцевината да е рехава. По-малките и средни по големина са по-сочни от големите. Ранните и средноранни сортове (пролетни и летни) са по-подходящи за салата, докато късните (есенни и зимни) са твърди и по-добри за туршии или готвене.
Тънкости при рязането на зелето и морковите
Вкусът и текстурата на салатата зависи най-много от това как е нарязано зелето. Първо премахнете кочана, както и по-едрите жилки около него, защото ще дадат неприятна горчивина и вкус на ястието. Нарежете зелката на две равни половини, а след това -на четвъртини. Така по-лесно ще отстраните кочана и жилките.
Нарежете зелето на тънки ленти от около 1-2 мм. За още повече хрупкавост – шокирайте в купа с лед и след това подсушете. Добре е морковът да не се рендосва на много ситно, а на най-едрата приставка на рендето. Още по-красиво и вкусно се получава, когато се нареже на тънки жулиени. Така се запазва структурата на морковите и салатата не се разводнява излишно.
Слагане на сол
Предварителното осоляване на зелето и лекото намачкване е стара техника салатата да стане още по-вкусна. Внимавайте със солта и мачкането обаче. Докато слагате сол, опитвайте, за да не пресолите, а „масажирането“ на зелето трябва да е кратко – за не повече от минута, за да омекоти зеленчука, без той да повяхва. След като сте осолили и намачкали, оставете зелето за 5-10 минути да пусне водата. Ако искате повече цвят в салатата – нар3ежете и малко червено зеле.
Как се овкусява зелева салата
Редът на овкусяване има значение. Първо се добавя мазнината — олио или зехтин „запечатват“ повърхността и пазят хрупкавостта. Киселинността е добре да бъде добавена накрая или непосредствено преди сервиране.
- Ако искате по-лека киселинност – използвайте ябълков оцет
- Ако искате по-остра киселинна нотка – използвайте винен оцет
- Лимоновият сок дава свежест, но го добавете непосредствено преди сервиране
- Щипка захар или мед – няма да подслаждате, разбира се, а за баланс
- Свежите подправки копър и магданоз – сложете ги накрая, защото иначе увяхват
Охлаждане преди поднасяне
Един трик, който ще засили вкуса и ще подобри текстурата. Оставете салатата в хладилника за 10-15 минути преди поднасяне. Разбъркайте нежно, като „повдигате и обръщате“, без да мачкате, защото натискът ускорява отпускането.
Температурата също помага: охлади салатата за 10–15 минути преди поднасяне — студът стяга текстурата и вкуса. Разбърквай нежно, като „повдигаш и обръщаш“, без да мачкаш — натискът ускорява отпускането.
Колко време може да издържи нарязана зелевата салата
Ако очаквате гости и искате да подготвите ястията по-рано, то нарежете салатата и я оставете настрана, без да добавяте дресинг. 10 минути преди поднасяне, овкусете и поднесете. Това време е достатъчно, за да поемат зеленчуците от вкусовете и киселинността. Без дресинг салатата може да издържи и цяло денонощие в хладилник и в кутия с капак.
Вижте във видеото как се прави салата с морско зеле:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK