Зелето е един от най-популярните зеленчуци в нашата кухня – присъства на трапезата както сурово в салати, така и в традиционни ястия и туршии. За да се насладим обаче на свежа, сочна и вкусна зелева салата, е важно да подберем правилното зеле – крехко, хрупкаво и сочно, но не и прекалено твърдо и жилаво. Често на пазара се предлагат различни сортове, но не всички са подходящи за консумация в суров вид. Ето няколко полезни съвета как да разпознаете идеалното зеле за салата и какво да гледате при избора.
- Гледайте цвета – зелките с по-светъл цвят са по-добрият избор. Листата, които се виждат отвън трябва да са зеленикаво-жълти, а не тъмнозелени.
- Да не е толкова тежко и да е рехаво – когато хванете главата, тя трябва да не е много тежка за размера си, а когато натиснете леко – да поддаде. Това означава, че зелката не е плътно стегната и сортът е подходящ за салата.
- Огледайте листата – те трябва да са по-тънки и нежни на допир, а не твърди и дебели.
- Размерът – по-малките и средни по големина зелки са по-сочни от големите.
- Пробвайте – ако можете да откъснете и сдъвчете сурово листо лесно, без да е жилаво, значи зелето е добро за салата.
- Избирайте зелки с хрупкави листа – меките и с променен цвят листа отвън говорят, че зелката е стара. Това я прави не добър избор за салата, която бихме искали да е свежа.
- Сезонът – ранните и средноранни сортове (пролетни и летни) са по-подходящи за салата, докато късните (есенни и зимни) са твърди и по-добри за туршии или готвене.
Как да запазите зелето за по-дълго
Когато купуваме цяла глава зеле и правим салата, често се случва да остане от зелката. Най-добрият начин за съхранението й е в найлонов плик в хладилника. Така тя може да издържи няколко дни, да не почернее и да запази вкусовите си качества.
Вижте във видеото как да си направите салата с морско зеле:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK