Остават броени дни преди Бъдни вечер и вълнението за приготвянето на постни ястия вече се усеща в кухнята или поне в плановете на много дами, които имат задачата да се погрижат за домашния уют.

Докато все още някои трескаво търсят колко точно ястия трябва да сложат на трапезата, други се изправят пред предизвикателството с традиционната содена питка.

На Бъдни вечер питката не е просто храна, а символ на смирение и надежда. Ако не сте професионалисти в месенето, няма място за притеснение – тук ще намерите рецепта, която се получава от първия път, дори за напълно начинаещи в кухнята.

Защо содената питка е задължителна на трапезата?

Снимка: istockphoto.com

Приготвянето и споделянето й около масата символизира топлината на семейното огнище и неразрушимата връзка между поколенията.

  • Символ на смирение

Приготвя се с най-достъпните съставки, които има във всеки дом – брашно, вода и сода.

  • Духовна чистота

При приготвянето й не се използва мая, затова тя олицетворява скромността и чистотата на сърцето в края на коледните пости.

  • Магията на паричката

По традиция в питката се скрива паричка. Вярва се, че този, на когото се падне парчето с монетата, ще се радва на най-голямо здраве, късмет и благополучие през новата година.

Рецепта за лесна содена питка

Снимка: Thinkstock

Тази рецепта съдържа яйца и мляко. Ако спазвате строгия канон на поста за Бъдни вечер, просто заменете млякото с топла вода и оцет, и пропуснете яйцата.

Необходими продукти:

  • 4 чаени чаши пресято брашно
  • 400 г кисело мляко
  • 1 ч. л. сода за хляб (шупнала в млякото)
  • 1 ч. л. сол
  • 2 яйца (отделете единия жълтък за финалното намазване)

Начин на приготвяне:

В купа смесете киселото мляко със содата и изчакайте да шупне. Пресейте брашното – това е тайната на пухкавия хляб! Добавете солта и направете кладенче. Изсипете млякото и едното разбито яйце. Замесете меко тесто. Не е нужно дълго месене – само колкото да се смесят съставките. Поставете питката в намазнена тава. Не забравяйте да сложете добре измитата паричка! Направете няколко разреза с нож отгоре – те символизират кръста или житните класове. Намажете повърхността с отделения жълтък, разбит с капка вода или олио. Сложете в предварително загрята на 180°C фурна. Печете около 30–35 минути до наситен златист цвят.

Малката тайна на баба: След като извадите готовата питка, напръскайте я леко с вода и я завийте с чиста памучна кърпа. Оставете я, за да омекне коричката от собствената си пара.

Ритуалът на Бъдни вечер

Питката се разчупва от най-възрастния член на семейството високо над главата, за да растат високи житата. Първото парче винаги се нарича за Богородица и Къщата, а останалите се раздават по старшинство.

Колко още ястия да сложите на масата на Бъдни вечер? Припомнете си традициите тук

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK