Необикновен продукт е зелката. Неслучайно се възвеличава като "кралица на зеленчуците”. Богата е на много витамини - особено на витамин С, скорбяла, протеини и микроелементи. Червеното зеле е богато на йод и желязо.
Представител от зелевото семейство трябва да присъства ежедневно в менюто ни. Ето варианти за зелева супа и богата свежа салата:
Супа от броколи/ зеле
В 500 мл вряща вода се поставя обелен и нарязан един голям картоф. След 10-12 мин. се добавят 300 г броколи или половин средно горяма зелка. Варенето продължава още 8 мин. Кромид лук и морков се наситняват в блендер и се добавят към бульона, след което се посолява на вкус. Оставя се да кипне и супата е готова. Накрая се добавя копър.
Богата зелева салата
Настъргани: средно голяма зелка, свежа краставица, зелена ябълка.
Нарязани на ситно връзка пресен лук и копър.
Щипка смлян кориандър и сол на вкус.
Прясно изцеден сок от половин лимон и зехтин 1-2 супени лъжици.
Зелето е полезно във всякакъв вид - прясно зеле, кисело зеле, варено, задушено или печено на фурна.
- Приложен върху кожата след травма, зелев лист намалява отока.
- Помага за редуциране на теглото (прословутата зелева супа), поради ниската й калоричност.
- Заради съдържанието на структурирана вода, забавя стареенето.