Ошавът - традиционният десерт за Бъдни вечер може да приготвите едни ден по-рано и да оставите в хладилника.
Рецепта за 6 порции: 
10 стафиди
6 сушени сини сливи
4-5 сушени резенчета ябълка
3-5 сушени резенчета круша
5-6 сухи шипки
1/2 ч.л. канела
2 плодчета карамфил
4 с.л. кафява захар
Плодовете се измиват и се поставят в дълбока тенджера в 1,5 л студена вода. Варят се на умерен огън. След като водата заври се прибавят карамфилчетата и канелата, а когато плодовете омакнат, се добавя захарта. Разбърква се и остава на котлона още 1-2 минути. Ошавът се консумира на следващия ден вече охладен. 
	
		
		
							- 
					
											
										Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви 
- 
					
											
										Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден 
- 
					
											
										Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна 
- 
					
											
										Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение 
- 
					
											
										Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата" 
- 
					
											
										Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена 
- 
					
											
										Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи 
- 
					
											
										Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден 
- 
					
											
										Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене 
- 
					
											
										Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел