Ошавът - традиционният десерт за Бъдни вечер може да приготвите едни ден по-рано и да оставите в хладилника.

Рецепта за 6 порции: 

10 стафиди

6 сушени сини сливи

4-5 сушени резенчета ябълка

3-5 сушени резенчета круша

5-6 сухи шипки

1/2 ч.л. канела

2 плодчета карамфил

4 с.л. кафява захар

Плодовете се измиват и се поставят в дълбока тенджера в 1,5 л студена вода. Варят се на умерен огън. След като водата заври се прибавят карамфилчетата и канелата, а когато плодовете омакнат, се добавя захарта. Разбърква се и остава на котлона още 1-2 минути. Ошавът се консумира на следващия ден вече охладен. 

  • Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
  • Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
  • Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
  • Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
  • Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
  • Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
  • Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
  • Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
  • Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
  • Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел