Ошавът - традиционният десерт за Бъдни вечер може да приготвите едни ден по-рано и да оставите в хладилника.
Рецепта за 6 порции:
10 стафиди
6 сушени сини сливи
4-5 сушени резенчета ябълка
3-5 сушени резенчета круша
5-6 сухи шипки
1/2 ч.л. канела
2 плодчета карамфил
4 с.л. кафява захар
Плодовете се измиват и се поставят в дълбока тенджера в 1,5 л студена вода. Варят се на умерен огън. След като водата заври се прибавят карамфилчетата и канелата, а когато плодовете омакнат, се добавя захарта. Разбърква се и остава на котлона още 1-2 минути. Ошавът се консумира на следващия ден вече охладен.
-
Светослав Иванов: За 2022 г. нямаме желания, имаме молитви
-
Как фермерите посрещнаха Коледа и как Цоньо празнува днес имения си ден
-
Радка Булман мечтае за ресторант в село Векилски: Искам да нахраня хората с истинска храна
-
Божана Кацарова с 5-степенно меню за Коледа: Семейство, трапеза, подаръци, украса, настроение
-
Вижте всички победители в конкурса "Магията на украсата"
-
Рене Емил от "40 седмици": Моята Коледа днес е приказна, шумна, романтична и най-вече споделена
-
Рая Пеева: Тази година аз ще приготвя седемте ястия за празничната трапеза вкъщи
-
Златимир Йочев: С дете, родено навръх Бъдни вечер, трябва да сътворим и детски рожден ден
-
Таня Тончева: Готова съм за Коледа и предлагам любимо ястие с карфиол и синьо сирене
-
Коледната рецепта на Мария Жекова от MasterChef – сарми с пуешко и трюфел