Полемиките около носенето на маски и колко те са ефективни за предпазване от коронавирус поставиха и друг въпрос на дневен ред - как най-малките и уязвими членове на обществото да бъдат предпазени. Д-р Илина Брайнова-Мичич, която е съдебен лекар и главен асистент в Клиниката по съдебна медицина и деонтология при УМБАЛ "Александровска" И КСМД-МУ, София, както и майка на почти двегодишния Тео, алармира в своя Фейсбук профил, че именно с бебетата трябва да сме най-внимателни. Макар да не е виждала родители, които да слагат маски на своите малки дечица, д-р Брайнова-Мичич предупреждава, че поставянето на самоделни маски и парчета плат пред устата и носа на бебето го излагат на голям риск. Ето част от нейните думи и апел в социалната мрежа:

„Бебетата, особено през първите месеци от своя живот, имат специфики в централната регулацията на дишане и сърдечна дейност. Те именно налагат внимателно наблюдение и осигуряване на СВОБОДНИ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА. Поставяне на защитна маска или по-скоро "маска" (не ми е известно да има специално проектирани такива за бебета), пред устата и носа на бебето, поради именно тези специфики и малкия дихателен обем в тази възраст, който може да не е достатъчен за преодоляване на съпротивлението на маската и обмен на издишания въздух с богат на кислород такъв, може да бъде опасно. Натрупването на въглероден диоксид в голяма концентрация пред дихателните отвори може да доведе до сериозна опасност от рефлекторно потискане на дишане и сърдечна дейност.
Затова, скъпи приятели, МОЛЯ, НЕ СЛАГАЙТЕ САМОДЕЛНИ МАСКИ, ПАРЧЕТА ПЛАТ И Т.Н. ПРЕД ДИХАТЕЛНИТЕ ОТВОРИ НА БЕБЕТАТА СИ.“

Снимка: Снимка: Илина Брайнова-Мичич, Личен архив

Свързахме се с д-р Брайнова-Мичич, за да й зададем още няколко въпроса, които вярваме, че вълнуват всички родителите.

Д-р Брайнова-Мичич, до колко месечна възраст не е препоръчително според вас да се слагат маски на бебетата/децата?
Без да съм специалист по ранно детско развитие, бих казала, че считам за неоправдан риск слагането на маска на дете, което не е вербално, т.е. до около 2-годишна възраст. В по-ранна възраст не е възможно или е трудно на детето да бъде обяснено, както и то да изрази дискомфорт. Не бих сложила конкретна граница, поради силно изразената индивидуалност в темповете на развитие в тази възрастова група. Ако, все пак, се преценява като наложително използването на респираторна защита, бих препоръчала да е за кратък интервал, на будно дете и задължително след консултация с педиатър, който познава детето и има обективна представа за настоящото му състояние.

Смятате ли, че маските, които родители слагат на бебетата си, поставят децата в същия риск, като когато поставят всевъзможни плюшени играчки, обиколници, одеяла и други - текстилни предмети в кошарата им?
Всъщност, никога не съм виждала бебе с маска. Предвид настоящата ситуация, по-скоро считам, че е възможно някои родители в най-доброто си желание и опит да спазват препоръките, да опитат да използват за маска шал/кърпа или друго парче плат. Конкретно на въпроса - да, считам, че рискът е сходен. Съществува опасност от частично/пълно покриване на дихателните отвори, затрудняване на обмена на въздух и обогатяването на вдишвания въздух с кислород, което крие риск от потискане на дишане и сърдечна дейност, особено при включване на централен рефлекторен механизъм.

Смятате ли, че кърмата, съдържаща много полезни вещества, предпазва бебетата като им осигурява по-голям имунитет? Това все пак е естествен начин природата да предпази най-уязвимите или греша?
Разбира се. Научно доказано е, че кърменето на бебетата осигурява най-добрата им адаптация и развитие, включително имунологично и в дългосрочен план. По-конкретно по отношение на COVID-19 и кърмене, бих посъветвала консултация със специалисти. Разбира се, позитивният ефект върху кърменото бебе, както и при други вирусни заболявания, е неоспорим, което е и в съответствие с препоръките на СЗО бебетата да не бъдат отделяни от майките си след раждане.

А какво мислите за по-големите деца - от 3 до 7-годишна възраст, които са много активни и постоянно лапат нещо, движат се, маските биха ли били ефективни?
Мисля, че в тази възрастова група маски биха могли да бъдат използвани, но отново за кратки интервали, при необходимост в обстановка с повишен риск от заразяване (например в затворени помещения), отново задължително след консултация и преценка на педиатър. Относно активността им, следва да се прецени индивидуално, доколко детето е кооперативно и доколко разбира инструкциите. Във всички случаи, познавайки детето си, всеки родител би могъл да прецени как да сведе риска до минимум. В зависимост от особеностите на детето в тази възрастова група, по мое мнение, слагането на маска може да има разнопосочни ефекти, достигащи двете полярности - от приемливо снижаване на риска до неоправданото му повишаване. Ако детето се чувства некомфортно, постоянно пипа маската си и/или се опитва да я свали, тя губи функцията си да предпазва и всъщност рискът от заразяване е повишен.

Как се справяте с изолацията, как прекарвате времето си с малко дете у дома?
Засега се справяме доста добре. Излизаме на кратки разходки, като спазваме препоръките за безопасност - не влизаме в затворени помещения, поддържаме социална дистанция, разхождаме се на места, където по принцип няма много хора. Личната хигиена, разбира се, е много важна (и преди настоящата пандемия винаги съм държала на безупречната хигиена). Контактуваме с близките си по телефона. Майка ми живее в близост, с нея се виждаме от далеч - двамата с Тео ходим до блока й, а тя излиза и ни маха от балкона. Спазването на препоръките за безопасност с толкова малко дете се оказа изключително лесно за мен, благодарение на ергономичното бебеносене - детето ми практически не знае какво е това бебешка количка. Вкъщи играем, пеем, танцуваме, готвим (без да прекаляваме с последното). Разчитам на здравословно хранене, движение и закаляване с надежда за оптимален имунен статус.

Снимка: Снимка: Илина Брайнова-Мичич, Личен архив


В заключение, когато излизането с бебета и малки деца е наложително, всички ние следва да съблюдаваме препоръките за безопасност, в т.ч. спазване на социална дистанция и повишени внимание и контрол по отношение на малките деца, избягване на контакт с потенциално контаминирани повърхности и поставянето им в рискова обстановка.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си