Докато ние си стоим на топло и единственият ни проблем е, че не сме излизали от дни навън и че хладилникът ни е леко празен вече, има едни хора, които са на фронтовата линия и се сблъскват от първо лице с всичко ужасяващо, за което слушаме по новините. Това са медицинските лица - лекари, сестри и болничен персонал, на които ръкопляскахме и много от нас нарекоха герои.

Първоначалният проблем беше с това дали има достатъчно средства те да бъдат защитени. След като се намериха защитни средства, снимки на лицата на медицинския персонал, който се бори с коронавируса, се появиха в социалните мрежи. Как изглежда кожата им, след като в продължение на 13 часа те са носили маска, без да имат възможност да я свалят? Показва и разказва Алесия Бонари – медицинска сестра от Милано, която призовава да бъдем отговорни и социално ангажирани. Освен видимите рани, които маските причиняват, Алесия говори и за неудобствата на предпазното облекло – веднъж облечено, с него не може да се ходи до тоалетна или да се пие вода в продължение на часове.

„Аз съм медицинска сестра и в момента съм изправена пред това изпитание. Страхувам се да ходя на работа. Страхувам се, защото маската може да не прилепне добре към лицето, или случайно да се докоснала с мръсни ръкавици... Физически съм уморена, защото защитните средства са лоши, защитните дрехи те карат да се потиш и веднъж облечена вече не мога да ходя до тоалетна или да пия в продължение на шест часа. Психологически съм уморена, както и всички мои колеги, които са в същото положение от седмици, но това няма да ни попречи да си вършим работата както винаги. Ще продължа да се грижа за пациентите си, защото съм горда и влюбена в работата си. Това, което моля всеки, който чете този пост, е да не осуетява усилията, които полагаме, да си останем вкъщи и по този начин да защитим най-уязвимите. Ние, младите, не сме имунизирани срещу коронавируса, ние също можем да се разболеем. Не мога да си позволя лукса да се върна вкъщи, трябва да отида на работа и да я върша.“

Със снимка на наранените лица на персонала в болниците актрисата Кристен Бел заяви, че ще си остане вкъщи именно заради тях.


„Това са лицата на докторите и сестрите, след като са носили прилепнали маски след 13-часова смяна. Оставам вкъщи заради тях“, написа актрисата в Инстаграм профила си.

За неудобството на маските, предпазните облекла и изтощителните смени преди това заговориха и медицинските работници в Китай – мястото, от което тръгна заразата. Те припадат на работа, развиват болезнени обриви по кожата, язви, хипогликемия, хипоксия и страдат от психическо изтощение. Това е причината две от медицинските сестри в Ухан да публикуват емоционална молба за помощ към останалия свят в престижното медицинско списание The Lancet.

"Условията и обстановката тук в Ухан са по-тежки и екстремни, отколкото някога бихме могли да си представим", споделят медицинските сестри.  

Мерките за безопасност, които трябва да съблюдават - като четири слоя ръкавици и непрекъснато носене на стегнати предпазни маски, които им причиняват разранявания по кожата, едновременно ги разболяват и ги правят безполезни като болничен персонал.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си