Официални представители на Световната здравна организация (СЗО) съобщиха в понеделник, че все още препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако са болни от COVID-19 или се грижат за някой, който е болен от коронавируса. Ако се носят неправилно, маските могат да увеличат здравния риск, съобщава CNN.

"Няма конкретни доказателства, че масовото носене на маски от населението има потенциални ползи. Всъщност, съществуват някои доказателства за обратното - при неправилната употреба на маската и погрешното й поставяне", заявява д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за здравеопазване при извънредни ситуации на СЗО, по време на брифинг в Женева.

Днес здравният министър Кирил Ананиев обяви на брифинг, че се отменя задължителното носене на маски навън. Мярката беше приета вчера, а предвидената глоба - 5000 лева.

"Друг проблем е, че съществува огромен глобален недостиг", допълва Майк Райън за маските за лице и други медицински консумативи. 

"В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са медицинските работници, които са изложени на опасността от коронавируса всяка секунда ежедневно. Мисълта, че няма маски за тях, е ужасяваща", заявява Райън.

Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви на брифинг в понеделник, че е важно "да дадем приоритет на използването на защитните маски за онези, които се нуждаят най-много от тях" - медицинските служители на първа линия в борбата с коронавируса.

"В общността ние не препоръчваме използването на маски за лице, освен ако самите вие не сте болни - като мярка за предотвратяване на разпространението на заболяването от вас към останалите, ако сте болни", допълва Ван Керхове.

"Препоръчваме носенето на маски за хора, които са вкъщи и които са болни, както и за онези, които се грижат за хора, които са вкъщи и които са болни", заявява Керхове.

Служители на Световната здравна организация предупредиха по време на медиен брифинг миналата седмица, че в световен план съществува "значителен недостиг" на медицински консумативи, включително лични предпазни средства (ЛПС) за лекарите.

"Трябва да сме ясни. Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите работници на първа линия - включително маски и ръкавици, предпазни престилки и козирки за лицето, а защитата на здравните работници трябва да бъде основен приоритет за използването на тези ЛПС", казва Ван Керхове.

Къде и кога трябва да се носи маска за лице? Вижте повече съвети във видеото по-долу, както и сайта на СЗО.