На 24 юни е Еньовден. Празникът е свързван с прастари култове към слънцето и надежди за слънчева магия и небесен огън. Християнството дава нов живот на тези древни празници. На този ден, още преди изгрев слънце се берат билки, защото точно днес те са най-лековити. Счита се, че в нощта преди този ден звездите слизат на земята и баят на билките. Затова всяка трева, откъсната на Еньовден, е силна и полезна.

Правилното сушене на билките запазва техните лечебни качества, цветове и аромати максимално. За това на първо място е важно времето, в което те ще бъдат набрани. По правило това се прави преди да са прецъфтели, в рана сутрин, когато росата е паднала, през топъл и сух ден.

От растенията се използват и изсушават различни части.

Снимка: iStock

Цветовете на лавандулата, лайката, копъра, дивия лук, монардата.

Листата на розмарина, мащерката, лимоновата трева, целината, чубрицата, ментата, босилека, маточината, ригана, лука, дафиновия лист, градинския чай, магданоза, естрагона.

Семената на кориандъра, фенела, копъра, целината, анасона, кимиона и синапа.

Как се сушат билките?

На въздух най-добре се сушат билки, които имат дребни листенца и тънки стебла. Такива са мента, фенел, чубрица, сминдух, маточина, лавандула, розмарин и др. Събират се на малки букетчета, връзват се с памучен конец или хартиен канап и се увисват с цветовете надолу. Не бива да са на много дебели букети с много стръкове, за да може въздухът свободно да циркулира. Може да се завият с вестник на фуния, за да не се напрашават. Отдолу може да се постеле кърпа за падналите случайно листенца и цветове. 7 до 10 дни са им предостатъчни, за да изсъхнат напълно.

Снимка: iStock

Ако няма къде да увисите билките, просто ги разстелете върху хартия или парче плат. Мястото трябва да е добре проветрено, сухо, да влиза умерено слънце, без светлината да е директна. По този начин се сушат лайка, липов цвят, риган и др. 

Върху мрежа е друг вариант за сушене. Плюсът е, че този вариант предлага много добра проветривост, заради дупките на мрежата, през които свободно циркулира въздух. Мрежата трябва да е ситна. Може да се опъне и задържи с тежести в краищата или да е на дървена рамка.

В пясък, сол или ориз е начин за сушене, рпи който формите и цветовете на билките се запазват най-добре.  Така могат да се изсушат по-едри цветове, които да се използват за салати, сосове или десерти – цветове на тиквички, синчец, детелина, латинка и др. Цветовете се заравят в сандъче или кутия и внимателно се засипват. Солта, пясъкът и оризът дехидратират. Методът не е препоръчителен за стръкове с дребни листа.

Ако разполагате с дехидрататор, може да го използва освен за плодове, и за билки.

По-бързото сушене се случва във фурната. Босилек се суши във фурна, агрята до 170,  след което се изключва. Вратата леко се отваря, така че вътре да стане топло, но не горещо. Може да сложите билките, когато свободно може да си държите ръката във фурната, без да ви пари. След това поставете билките и ги оставете там, докато температурата не стане стайна. Процесът може да се повтори колкото пъти е нужно. Така могат да се изсушат розмарин и босилек, например. Тавата трябва да се застеле с муселин или друга памучна тъкан.

В микровълновата също е вариант, макар да има и минуси. Билките се измиват, откъсват се листата или цветовете им и се оставят да изсъхнат на въздух. Подреждат се само на един ред. Отгоре се застила с второ парче плат. Пускат се на интервали от по 30 секунди. Но ако ви замирише прекалено силно, спрете веднага.

От пресните билки могат да се направят маслени извлеци със зехтин или свинска мас. С тях се правят кремове, балсами и настойки, които действат подхранващо, хидратиращо, лекуват рани и зачервявания.

Билките са подправки се стриват и се смесват с други, според това, за което искате да ги позлвате. Сипват се в стъклени буркани. Ако се държат на тъмно, подправките няма да загубят цвета си.  

Изсушените подправки са с много по-концентриран аромат и вкус. Затова има разлика в използваните количества, когато става дума за пресни и за сушени подправки. Съотношението е горе-долу следното - 1 с. л. свежи подправки се равняват на 1 ч. л. сухи.