Преди да се отправите към градината и да съберете куп цветя за трапезата си (независимо дали на Цветница, или не), е важно да знаете, че някои цветя са отровни. Трябва да избягвате и такива, които може да са били пръскани с пестициди или други химикали. Най-добрият вариант е сами да отглеждате цветя за консумация или да сте сигурни, че производството им е чисто и органично. Преди употреба всички цветя трябва да се измиват добре в студена вода, за да бъдат премахнати замърсявания, яйца от насекоми и т.н.
Избирайте цветя за консумация рано сутрин. Тогава те имат най-високо съдържание на вода. Дръжте ги върху навлажнена хартиена кърпа и в затворен контейнер в хладилника за период от една седмица. Можете да съживите изсъхнали цветя, като ги изплакнете в ледена вода за няколко минути. Подгответе ги за ядене непосредствено преди да сервирате, за да предотвратите по-нататъшното изсъхване.
Премахнете тичинките и стръковете от цветя преди хранене. Поленът по тичинките може да предизвика алергични реакции, когато се яде от някои хора. Венчелистчетата на повечето цветя се махат. Други се ядат цели.
Този списък с годни за консумация цветя не е изчерпателен, но тук са събрани едни най-разпространените в България.
Теменужки - за декорация на салати, захаросани се използват в сладкарството, от тях може да се направи и сладолед.
Люляк - могат да се захаросат и да се използват за декорация в сладкарството
Латинки - ядливи са цветовете и листата. Използват се в свежи или се задушават. Имат лек пикантен вкус.
Мащерка - използва се вместо лимон в коктейли, за спагети и картофи
Синя метличина - ядливи са листенцата на цвета. Могат да се замесят в тестото на курабийки, мъфини или кекс. От изсушените цветчета се прави чай.
Невен - ядливи са листенцата на цвета. Имат остър пикантен вкус. Те са евтиният вариант на шафрана. Може да приготвите ориз с него, който приятно ще се оцвети в оранжево.
Глухарче - ядливи са най-младите пъпки. Задушени в масло, те имат вкус на гъби. От глухарчетата се прави и вино.
Лавандула – ядливи са цветчетата. Имат сладък вкус. Използват се в салати, десерти (предимно желета, заради красивия вид на цветчетата) и чайове.
Детелина – ядливи са цветовете. На вкус са сладки. Използват се предимно в салати.
Ружа – ядливи са цветовете. Имат сладък вкус и лек, приятен аромат. Използват се за свежи салати.
Слънчоглед – ядливи са листата и семената. Листата са заместител на шафрана, също като невена. Младите пъпки на слънчогледа могат да се задушат в масло, имат вкус, наподобяващ печени ябълки.
Цикория – ядливи са цветовете и грудката. Изсушените цветове могат да се сварят на чай. Грудката е леко горчива, затова преди обработка се бланшира в посолена вода. Пъпките на цикорията се приготвят на туршия.
Цитрусови цветове (портокал, лимон, грейпфрут, лайм) - те са сладки и имат много силен аромат. В кулинарията се използват за декорация на сладкиши, след като се захаросат. За сиропиране или в сладки сосове се използват води от цитрусовите цветове.
Рукола - цветовете са малки, с тъмни центрове и с пиперлив вкус, който много прилича на листата. Те варират по цвят - от бял до жълт с тъмно лилави ивици.
Босилек - цъфти в разнообразие от цветове, от бяло до розово до лавандулово; вкусът на цветовете е подобен на листата, но по-мек.
Лайка - цветовете са малки, имат сладък вкус.
Копър - жълтите цветове на копъра много се доближават до вкуса на листата на билката.
Резене - жълтите цветове на резенето притежават изтънчен вкус на женско биле, наподобяващ самата билка.
Лимонова върбинка - малките почти бели цветове ухаят на лимон и са чудесен за приготвяне на чай; прилягат на повечето десерти.
Цвят от репичка - с отличителен, пикантен вкус на черен пипер.
Градински чай (салвия) - изтънчен вкус, наподобяващ вкуса на листата.
Цветове на розмарин
Цветове на тиквичка - консумират се на салати или пълнени със сирена и панирани
Какво да си приготвите с цветя набързо?
Сирене с цветя
Свежото овче сирене, декорирано с цветя, е новото по-красиво АЗ на известния млечен продукт. Може да поставите цветята още докато оформяте топката сирене. Така притиснати цветята не само правят сиренето по-красиво и ароматно, но дори когато махнете стръкчето, топката сирене ще е с релефни отпечатъци. Най-често се използват листенца от невен и др. Перфектно ще е, ако ги сервирате с крекери.
Традиционните сандвичи с краставица могат да станат истинско произведение на изкуството, като към филийката със зеленчук добавите орхидеи, теменужки или листенца на орхидея.