Един от най-добрите подаръци, които може да направите на готвач, е букет с латинки, карамфили и теменужки. И не се учудвайте, ако той откъсне венчелистчетата им и започне да ги яде пред очите ви. Просто сте му подарили едни от най-добрите образци на ядливи цветя. 

Цветята, които могат да се ядат, се използват от векове в готвенето в целия свят. Има преки доказателства, че с тях са приготвяли различни ястия в Древен Китай и Древна Гърция. В началото са използвани предимно с лечебна и терапевтична цел, но опознавайки техния вкус, те навлизат все повече в кулинарията. Тези цветя имат специално присъствие в азиатската и европейската кухня. 

Снимка: iStock

Кои цветя могат да се ядат?

Невен - познат още от древността, най-вече заради своето спазмолитично действие. По вкус и визия невенът се доближава до далеч по-скъпия си събрат шафрана. Във времето невенът все по-често се използва в различни ястия, най-често в супи, които се поръсват с неговите листенца.  

Снимка: iStock

Ядливи са също цветовете на анасона, ябълката, артишока, чесънът и лукът.

Към салатите си може да добавите цвят на бегония, маргаритка, карамфил, цикория, здравец, гладиола, теменужка.

Познати повече като подправки, особено в сушен вариант са лавандулата, ментата, риганът и мащерка. Но когато са току-що цъфнали, с дребните си, ароматни цветчета, те също са чудесна добавка за супи и десерти. 

най-лесният начин, по който може да приготвите и консумирате ядливи цветя, е на салата. Измитите цветове се овкусяват щедро със зехтин и пушена сол и вече имате чудесно, свежо и красиво ястие.

 

Снимка: iStock

 

Как да си отгледаме ядливи цветя

Едно от основните правила за консумация на тези цветя е да са отгледани в чиста почва и да не са пръскани с отровни препарати. Затова не е подходящо просто да купите саксия с цветя от пазара и да ги сготвите. Когато се отглеждат с цел озеленяване, те се садят в почва, богата на торове, допълнително се третират за цъфтеж и предпазване от вредители. Такива цветя не са подходящи за консумация.
Ако искате да отгледате ядливи цветя в дома си, използвайте почва с киселинност между 5.5 и 6.5. Покрийте с няколко сантиметра на мулч, който ще задържи влагата. Така цветята ще имат постоянен достъп до нужната им вода. не използвайте никакви пестициди и торове. Ядливите цветя трябва да се отглеждат в максимално естествена среда.

Как да съхраняваме и използваме ядливи цветя

Най-подходящо е цветовете да се откъсват, когато са отворени максимално широко. Консумирайте ги непосредствено след бране. Ако искате да ги запазите известно време, поставете ги върху хартия, която абсорбира влагата или в стъклен буркан с добре завинтена капачка.

Друг вариант е да ги замразите. В този случай е най-подходящо да ги използвате за украса на топла супа. От разликата в температурата цвета лесно ще се затопли и разтвори. Може да ги изсушите, но тогава губят голяма част от красотата си. В този случай може да ги използвате само за декорация, защото не са приятни и за дъвчене.

Вариант за по-дълготрайно съхранение е да ги захаросате. Листенцата се намазват с белтък от яйце и се посипват със захар. Тя действа като консервант. Може да ги съхранявате в буркани или кутии. В този случай обаче се използват само за десерти. 

Снимка: iStock