Знаете ли каква е разликата между американския тип сладолед и джелатото? Ще ви кажем, но най-добре сами разберете на място. Клиентите на Gelato&Late могат да видят как се произвежда джелатото им, защото работилничката е в малка стъклена зона, наречена Gelato Lab.

Какво ви очаква на място?

Gelato & Late е малка джелатерия, която се намира в близост до метростанция "Жолио-Кюри" на улица "Самоков", 28 Б. Ще я познаете по удобните цветни масички отпред. На витрината ще ви посрещнат над 10 вкуса джелато. Още на входната врата ще усетите приятния микс от ухания на топло мляко, сезонни плодове и ароматно кафе. Опашките не са малки, но си заслужава чакането. Екипът е от млади и енергични хора, които с усмивка разказват за пътя на млякото и за различните сортове кафе. Колективът се е сформирал от хора, които са обединени от страстта си към джелатото. Знанията си придобиват от Carpigiani University в Болония и Gelato Naturale Academy в Тоскана. Обучавани са лично от основателя на академията шеф Мануеле Презенти. Те знаят много и за добива, преработката на млякото, както и за отглеждането на животните.

При всяко посещение може с изненада да откриете нов вид джелато във витрината – обичат приятните изненади. Основните вкусове са ванилия, страчатела, шам фастък, тъмен и млечен шоколад. Сорбето и джелатето с боровинки и малини се приготвят с плодчетата, които са събрани от района на Подбалкана от места с над 1800 надморска височина и не са култивирани. През лятото смело се залага на свежи и екзотични вкусове като маракуя, манго и ананас. Често джелатото ухае на роза и лавандула. Предлагат и по-нетрадиционни вкусове с кардамон, матча, уасаби, тъмна бира и черен шоколад, както и сорбета с краставици и копър, и домат и босилек. Само тук в София може да опитате сладолед с биволско мляко.

За хрупкавите домашни фунийки

Те се изработват на място. Освен класическите, има и с активен въглен, цвекло и матча. Фунийките се приготвят с био брашно, краве масло, яйца и алкална вода. Ето и как изглежда една фунийка с активен въглен.

До касата в джелатерията стоят кани с алкална вода, която е безплатна за всеки клиент. Ползите за организма от тази вода са много, но основната е, че регулира алкално-киселинния баланс. Тя е овкусена със сезонни билки, краставица и лимон, за да е още по-хубаво и здравословно. Обектът работи с компостируеми опаковки за еднократна употреба, които се събират и се поставят в компост инсталацията във ферма Розино Органик Фарм.

За вкусовете, млякото и продуктите

Това е единственото място в София, което предлага капучино с биволско мляко. Интересното във вкуса на кафето е, че няма нужда да добавяте захар, тъй като биволското мляко има естествена сладост. Работят със сезонни суровини, а млякото идва от биволите и кравите порода Джерсей, които отглеждат на свободна паша. 

Снимка: FACEBOOK/Gelatoandlatte/

Сладолед vs. джелато
Основните разлики между джелато и сладолед са три: съставките, температурата на сервиране и технологията на приготвяне. При джелатото има значително по-малко мазнини и захар,  отколкото в сладоледа, който се прави със сметана. Бъркането на сместа е по-малко, което пък намалява количеството добавен въздух и на това се дължи плътният, кремообразен вкус на джелато. А относно температурата на сервиране - сладоледът се консумира на -18 градуса, а джелатото на -12. По-високата температура приветства по-ярките вкусове и за това италианският сладолед има по-изразен и интензивен вкус. Така избрахме да се поглезим с джелатo, а не със сладолед и попаднахме където трябва.

Направихме си комбинация от плодов и млечношоколадов вкус, не издържахме и опитахме и ароматното кафе. Всичко излезе около 5 лева. Тръгнахме си щастливи и сигурни, че сме хапнали истинско джелато!