По време на коронациите се използват елементи още от древни времена. Някои от тях са автентични, други отчасти се подновяват. 

1. Лъжица за коронация

Снимка: Getty Images

Най-старият елемент от коронационната е лъжица от XII век. Тя се използва за помазване на новия монарх със свещен елей. По този начин го изпълва с Божия дух и го прави недосегаем. Този ритуал води началото си от саксонските вождове, които били помазвани с масло от рог, подобно на ритуала, описан в старозаветната Книга на царете за помазване на цар Соломон. Актът на освещаване се смята за толкова свещен, че е единствената част от церемонията по коронацията на Елизабет II, скрита от камерите.

2. Императорската държавна корона

Снимка: Getty Images

Императорската държавна корона, която беше изложена върху ковчега на кралица Елизабет II, е създадена за коронацията на крал Джордж VI през 1937 г. Това е короната, която монархът носи, когато напуска Уестминстърското абатство след церемонията по коронацията, и която се използва при церемониални случаи като държавното откриване на парламента. Подобно на короната на Свети Едуард, тя е затворена императорска корона с арки, които образуват кръст над главата на владетеля.

3. Корона на Свети Едуард

Снимка: Getty Images

Короната на Свети Едуард е изработена през 1661 г. за Чарлз II, за да замени короната, претопена от парламентаристите по време на междуцарствието. Оригиналът е носен от Едуард Изповедника и се смята за свещена реликва след канонизирането му през 1161 г.

Короната на Свети Едуард е повредена през 1671 г., когато парламентаристът Томас Блъд я сплесква с чук и я пъха под наметалото си, за да я открадне. По-късно той е помилван и короната е върната в първоначалния си блясък. Тази корона се използва по време на коронацията, а иначе се съхранява в Лондонската кула, където посетителите могат да видят солидната ѝ златна рамка, лентата от ермин и над 400-е камъка, които я правят блестяща.

4. Владетелският скиптър с кръст

Снимка: Getty Images

Скиптърът е част от дългогодишната традиция на жезъла като символ на длъжността. По време на погребението на кралица Елизабет II скиптърът е сред предметите, украсяващи ковчега ѝ. По време на церемонията по коронацията епископът на Кентърбъри връчва скиптъра на новия монарх и казва: „Приеми жезъла на справедливостта и милосърдието. Бъди толкова милостив, че да не бъдеш твърде небрежен. Така изпълнявай правосъдието, че да не забравяш милостта. Наказвай нечестивите, защитавай и пази справедливите и води народа си по пътя, по който трябва да върви“.

С течение на времето монарсите са добавяли нови елементи към дизайна на скиптъра. През 1820 г. Джордж IV добавя роза, бодил и трилистник, представляващи Англия, Шотландия и Ирландия, но най-известната модификация е добавеният през 1910 г. от Джордж V диамант Cullinan I, известен като Голямата звезда на Африка – най-големият безцветен шлифован диамант в света.

5. Кълбото на владетеля

Снимка: Getty Images

Кълбото, увенчано с кръст, е християнски символ на властта още от Средновековието. Кръстът на владетеля е поставен върху ковчега на кралица Елизабет II. Кълбото на суверена е изработено от осветено злато със скъпоценни ленти, разделени на три части, представляващи трите известни континента по времето на създаването му. По време на коронацията архиепископът на Кентърбъри поставя кълбото в дясната ръка на монарха.