Любопитен факт е, че въпреки добрите отношения между САЩ и Великобритания нито един американски президент не е присъствал досега на кралска коронация.

Джо Байдън бе поканен на голямото събитие на 6 май, но в телефонен разговор с краля президентът е заявил, че ще изпрати съпругата си, първата дама Джил Байдън, както и дипломатическа делегация.

Белият дом не назова причина за отсъствието на Байдън, но каза, че президентът е „изразил желанието си да се срещне с краля на Великобритания по-късно“. Представителят на Консервативната партия Боб Сили заяви пред изданието „Телеграф“, че според него Байдън реагира „доста небрежно“, като изпуска „събитие, на което човек може да присъства веднъж в живота“. Ръсел Мейерс, редактор в „Дейли мейл“, каза пред „Скай нюз“, че отсъствието на президента се дължи на това, че той "твърдо се гордее с ирландските си корени, с ирландско-американските си корени".

Снимка: Getty Images

Историците обаче коментират, че причината далеч не е толкова политическа, а всъщност е вековна традиция американските президенти да пропускат коронацията.

„Не смятам, че е пренебрежително от страна на Байдън“, заяви Лаура Биърс, професор по история в Американския университет. Според нея това няма нищо общо с лоши чувства спрямо Великобритания. Той няма да отиде, тъй като нито един американски президент никога не е присъствал на коронация, защо да го прави той, твърди Биърс. Тя отбеляза, че преди управлението на кралица Виктория отношенията между Великобритания и САЩ до голяма степен били неприятелски след Американската революция и войната през 1812 г. Възкачването на кралица Виктория на престола поставя началото на нова ера на приятелски отношения между двете страни, но дори тогава президентът Мартин Ван Бюрън не присъствал на церемонията.

Джо Байдън и съпругата му на погребението на Елизабет Втора
Снимка: Getty Images

Според историците тогава пътуването през океана е било прекалено трудно и присъстването на коронацията „не е било практично, а след това просто станало традиция“ американският президент да пропуска събитието. Пътуването през Атлантическия океан по въздух започнало едва през 1939 г., три години след коронацията на крал Джордж Шести, припомня БТА.

Елизабет и Айзенхауер

Втората световна война отбелязва повратна точка в дипломатическите отношения между САЩ и Обединеното кралство, смятат историци. По време на войната крал Джордж Шести и дъщеря му, тогавашната принцеса Елизабет, развили отношения с Дуайт Айзенхауер, който служил в Лондон като върховен главнокомандващ на съюзническите сили и ръководел операция "Овърлорд" – една от основните фази на бойните действия на Западния фронт. Айзенхауер е избран за 34-ия президент на САЩ само месеци след като Джордж Шести починал и кралица Елизабет Втора наследила трона.

Снимка: Getty Images

Историкът Сам Едуардс отбелязва, че по това време САЩ са замесени в Корейската война и Вашингтон се нуждаел от президента Айзенхауер. Отсъствието му на коронацията не попречило на отношенията му с Обединеното кралство или пък с кралското семейство. През октомври 1957 г. САЩ посреща кралица Елизабет Втора на първото ѝ официално държавно посещение като монарх. Две години по-късно кралицата приема Айзенхауер и семейството му за по-малко официално посещение в кралското имение Балморал.

Снимка: Getty Images

Като най-дълго служилия монарх на Великобритания кралица Елизабет Втора управлява по времето на 14 американски президенти и по време на мандатите им се среща с всички тях с изключение на един – Линдън Джонсън. Въпреки че изглежда е решил да не нарушава традицията, президентът Байдън вече прие поканата на крал Чарлз за държавно посещение, макар да няма определена дата за това все още. Според историка Едуардс присъствието на коронацията няма да е проблем, тъй като то "е само една част от пъзела на съвременните трансатлантически отношения“.