Като син на земеделски работник от австралийската пустош, не е много вероятно Саймън Абни-Хейстингс да получи покана за коронацията на крал Чарлз III.

Но когато заеме мястото си в Уестминстърското абатство следващата седмица, той ще бъде единственият човек, който може да претендира за престола, освен тези по линията на наследяване, предаде АФП. Макар да изглежда невероятно, сценарият се основава на изследванията на британския средновековен историк Майкъл Джоунс.

Преди две десетилетия той открива документ в катедралата в Руан, Франция, който според него е доказателство, че крал Едуард IV е бил незаконен.

Според Джоунс през петте седмици, в които Едуард може да е бил заченат, неговият баща Ричард Йоркски всъщност е бил на 160 км от съпругата си Сесили Невил, херцогинята на Йорк.

В резултат на това, твърди Джоунс, Едуард не е бил законният наследник на трона и вместо това линията на наследяване е трябвало да мине през по-малкия брат на Едуард - Джордж, херцог на Кларънс, който е пряк предшественик на Абни-Хейстингс.

Въпреки че семейството не притежава земи или имения в Обединеното кралство, по силата на своя произход те наследяват древната шотландска титла граф на Лудун. Бащата на Абни-Хейстингс - Майкъл - емигрира от Великобритания в Австралия през 1960 г.

Майкъл наследява титлата от майка си, 13-ата графиня на Лудун, през 2002 г., а след смъртта му през 2012 г. тя преминава в ръцете на Саймън, който е 15-ият граф.

Като признание за наследството на семейството 48-годишният Саймън Абни-Хейстингс е един от едва 13-те души, изпълняващи церемониални функции, главно защото успешно са доказали, че техните предци са играли определена роля при предишни коронации.

Настоящият граф заяви в Туитър, че за него е "удоволствие и искрена чест" да бъде помолен да изпълни същата роля като предците си на 6 май, пише още БГНЕС.

Графовете на Лудън традиционно са били носители на златните шпори още през XII век. През предишните векове шпорите - означаващи ролята на монарха като ръководител на въоръжените сили - са били прикрепяни към краката на новия владетел. В по-ново време те просто церемониално докосват петите на монарха, преди да бъдат поставени на олтара.

Изненадващите последици от откритието в катедралата в Руан са били шок за семейство Абни-Хастингс преди близо 20 години. Британски документален екип посещава нищо неподозиращия Майкъл Абни-Хейстингс в дома му в Австралия за програмата "Истинският монарх на Великобритания" от 2004 г.

За забавление на семейството му им е казано, че новите изследвания сочат, че Едуард IV е незаконен, което "означава, че вие сте законният крал на Англия". Абни-Хастингс отговори, че е знаел за "далечната" си връзка с кралската династия на Плантагенетите, но призна, че новината, че може би е бил крал Майкъл I, е била "малко шокираща".

Австралиецът Саймън живее в Уангаратта в югоизточния щат Виктория и изглежда няма намерение да предявява претенции. Неговият адвокат и личен секретар Терънс Гътридж заяви пред АФП, че макар историците да смятат, че той има право да наследи трона, 15-ият граф "никога не е поддържал това мнение".

Всъщност той винаги е бил "лоялен и твърд поддръжник" както на кралица Елизабет II, така и на нейния син, каза той.

"Всъщност те си разменят картички за рождени дни или Коледа всяка година", добави той. 

Вижте повече за Чарлз Трети в следващото видео: