Крал Чарлз Трети и съпругата му Камила избраха френския специалитет киш за официално ястие за т.нар. "голям обяд", с който британците ще отбележат коронацията на монарха, съобщава официалният профил на кралското семейство в Туитър.

"Киш с хрупкава коричка, с лек и деликатен вкус на спанак, бакла и пресен естрагон. Яде се топъл или студен със зелена салата и варени пресни картофи - идеален за големия обяд по повод коронацията", се казва в съобщението.

Бившият главен готвач на Бъкингамския дворец Дарън Макгрейди, който е приготвял ястия за кралица Елизабет Втора в продължение на 15 години, каза пред Скай нюз, че не е изненадан от избора на Чарлз Трети, тъй като настоящият монарх "обича всичко с яйца и сирене". Макгрейди многократно е приготвял киш за Чарлз. 

Коронацията ще се състои на 6 май в Уестминистърското абатство в присъствието на около 2000 специално поканени гости, пише още БТА.

На следващия ден в Уиндзорския замък ще има концерт, в който пред 20 000 зрители ще пеят световни музикални звезди, сред които Кейти Пери, Лайнъл Ричи, италианският оперен певец Андреа Бочели и други. Вечерта пък са организирани многобройни атракции, светлинни и лазерни шоута.

Снимка: royal.uk

За 7 май е предвиден и т.нар. голям обяд – жителите на кралството ще бъдат поканени да се съберат и да отбележат тържественото събитие, като организират празник за роднини, колеги или съседи у дома, в градината или на улицата. 

Снимка: Getty Images

Вижте повече за крал Чарлз Трети в следващите видеа: