Кой на кого трябва да се покланя и да прави реверанси в семейството на крал Чарлз Трети? 

След смъртта на кралица Елизабет Втора и последвалите промени в титлите в британската кралска фамилия, много от нас си задават този въпрос. 


Както обикновените граждани правят при среща с кралска особа, прието е и членовете на кралската фамилия да отдават уважение, когато се поздравяват помежду си.

Мъжете навеждат глави в знак на почит, а жените правят реверанс, като отместват единия крак назад и леко приклякват.

Има обаче няколко важни правила, които се следват в семейството, произтичащи от ранга.

След смъртта на Елизабет Втора през септември нейният най-голям син незабавно зае мястото й и стана крал Чарлз заедно с неговата съпруга Камила. Тя получи титлата кралица консорт и  към нея се обръщат и само с "кралица Камила".

Всички членове на кралското семейство, включително тези, които носят титлите Негово/Нейно кралско височество, се покланят (мъжете) или правят реверанс (женската версия на поклона) към монарха и неговата съпруга, когато ги поздравяват за първи път от известно време. Това включва и децата на краля, както и неговите внуци.

Кейт Мидълтън прави реверанс пред кралица Елизабет Втора.
Снимка: Getty Images


Принц Уилям, който получи титлата принц на Уелс и е първи в линията за наследяване на трона, също бе видян да навежда глава, за да поздрави баща си и мащехата си.

По същия начин съпругата му, принцесата на Уелс Кейт Мидълтън бе забелязана да прави реверанс през декември минала година.


Понякога се случва да не видим Кейт, Уилям или друг от кралското семейство да поздрави краля и кралицата и причината за това е практична.

Най-вероятно те са се видели вече през този ден и не е нужно отново да минават през същата формална процедура. Прието е също да се разменят целувки по бузите и прегръдки.

Поздравът към монарха е задължителен дори и в сватбения ден на кралската особа.

От сватбения ден на Чарлз и Даяна до този на принц Хари и Меган Маркъл – всички задължително спират пред кралица Елизабет Втора, за да й засвидетелстват уважение по познатия начин – младоженецът с навеждане на глава, а булката с леко приклякане.

По време на сватбата си през 2011 г. Кейт и Уилям спират, за да се поклонят и изкажат уважение пред кралица Елизабет Втора.
Снимка: Getty Images

И още от промените в йерархията в кралството - крал Чарлз наскоро направи по-малкия си брат принц Едуард новия херцог на Единбург. Това е титла, която преди беше носена от баща им, принц Филип, до смъртта му през април 2021 г.

Това прави съпругата на Едуард, Софи, новата херцогиня на Единбург. Въпреки че двойката запазва титлите си като граф и графиня на Уесекс и Форфар, те ще използват своите по-високи титли - на херцог и херцогиня. Този факт по никакъв начин няма да промени това на кого те отдават почит или кой отдава почит на тях.


Принц Едуард и съпругата му Софи, които вече са граф и графиня на Единбург.
Снимка: Getty Images


„Основното правило, което трябва да запомните е, че член на фамилията с титла Негово/Нейно кралско височество не прави реверанс към друг нейн член, който също носи същата Негово/Нейно кралско височество“, обяснява Майк Майер, експерт по етикет, пред „Пийпъл“.

Според Debrett’s, британска компания за професионален коучинг и авторитет в областта на поведението и етикета, Кейт и Меган изпреварват по ранг кръвните членове на кралското семейство - но само когато са със съпрузите си, принц Уилям и принц Хари.

„Протоколът казва, че когато принцесата на Уелс и херцогинята на Съсекс не са придружени от своите съпрузи, принцесите с кралска кръв, като Беатрис и Юджини например, се нареждат над тях в йерархията. И обратно - когато херцогините са придружени от своите съпрузи, ролите се разменят и херцогините изпреварват принцесите“.