След смъртта на кралицата на 8 септември жените от семейството започнаха да спазват внимателно кралския протокол - обличат се в черно, често сa воал и добавят бижута с перли и диаманти. 

Защо именно перлите са предпочитани за кралския траур?

"Това е традиция", казва Вивиен Бекер, специалист по история на бижутата, цитирана от "Вог". "Става дума за потискане на цветовете. Перлите са добър избор, защото не са блестящи или дръзки. Избирайки ги, вие показвате, че ссте сдържани и проявявате уважение."

Естествените перли, образувани по в черупката на мекотело, са рядко срещано чудо на природата, което очарова хората още от древни времена. Гърците са вярвали, че те са се образували от сълзите на боговете. В китайската традиция в устата на мъртвеца се поставяла перла като защита, за да се улесни пътуването му към задгробния живот.

"Те са символ на изтънчена елегантност", коментира дизайнерката Мелани Георгакопулос, която има собствена марка бижута с перли.

Кралското семейство, разбира се, има щастието да носи бижута предимно от естествени перли.

Самата кралица Елизабет ги е носила, когато е скърбяла за баща си Джордж VI след смъртта му през февруари 1952 г. 

По-късно Даяна, принцесата на Уелс, избира перли, когато присъства на погребението на принцеса Грейс от Монако. Даяна избира и къса огърлица от големи перли, когато присъства на погребението на Джани Версаче след убийството му през юли 1997 г.

Снимка: Getty Images

Камила носеше перлени обеци заедно с любимото си перлено колие с четири реда

Снимка: Getty Images

Когато придружаваше ковчега на майка си по пътя му от Шотландия до Лондон, Ан носеше перлените обеци на Андрю Грима, които бяха подарък от родителите ѝ в края на 60-те години на миналия век.

Снимка: Getty Images