Камала Харис отправи силни послания с тоалетите и бижутата, които носеше, давайки клетвата си за вицепрезидент. 

Камала Харис e първата цветнокожа жена вицепрезидент в историята на САЩ. Но не само! 

Тя е и първата жена с азиатски корени, която стига до този пост. Дизайнерите, които се погрижиха за стайлинга й на инаугурацията и последвалите събития, също имат богато родословие.  

Тоалетът

Вицепрезидентът на САЩ беше в тоалет на цветнокож дизайнер. Кристофър Джон Роджърс е едно от най-вълнуващите нови имена в модата, пише изданието "Нет-а- портър". Той е едва на 27 години, но негови почитатели вече са Мишел Обама и Риана. Характерни за неговите дрехи са ярките цветове. 

"Благодаря, мадам вицепрезидент. Приемам с почит и смирение това, че съм изиграл малка роля в този исторически момент" - написа дизайнерът в Инстаграма си. 

Ярко лилавият цвят на палтото на Камала Харис е избран, за да кореспондира на цвета на палтото на първата дама Джил Байдън, когато двете са близо една до друга.  

В деня на инаугурацията Джил Байдън беше облечена със син тоалет, символизиращ "доверие, увереност и стабилност". Палтото e с марка "Маркериън". 

Бижутата

Друг елемент от визията на Харис, който впечатли всички, беше перленото й колие. Бижуто, което Камала Харис носеше в деня на встъпването си в длъжност на поста вицепрезидент, е изработено от Вилфредо Росадо. 

То е комбинация от верижка с вградени фини перли от Южно море и диаманти.

Вилфредо Росадо е с пуерторикански и американски корени и също като Камала е син на имигранти. В работата си той си сътрудничи с едни от най-добрите бижутери занаятчии от Париж, Валенсия и Идар-Оберщайн, Германия. Наричат пръстените и колиетата му "следващото поколение култова класика". Дизайнерът е бил поканен да създаде специалното бижу още през септември.  

Изборът на перли не е случаен, а е пропит със символика. 

Камала Харис е част от сестринството Алфа Капа Алфа на университета "Хауърд", наричани често "Двайсетте перли". В чест на сестринството, Харис носи перлени огърлици на почти всеки важен повод от живота си.  

За Вилфредо Росадо било истинско предизвикателство да придаде на иначе женствените и класически перли по-модерна визия, но без да изпада в крайности, пише сайтът Town and country.

"Камала е символ на силната и мислеща жена. А перлите са толкова нежни", обяснява той. Чудейки се как да съчетае двете визии, дизайнерът намира вдъхновение в хип-хопа и улична култура. 

"В хип-хоп стила артистите винаги носят тежки вериги и реших да комбинирам това с перли", казва той.

Резултатът е огърлица с елипсовидни плетеници от 18-каратово злато, като в компонентите се редуват перли и диаманти. Едно бижу, което прикова погледите към Камала Харис, може би за да чуят още по-ясно всички клетвата, която тя даде пред цяла Америка.