Детският дом на Камала Харис се превърна в място за празник само минути, след като тя бе избрана за вицепрезидент на САЩ. Десетки се стекоха към двуетажната къща заедно с децата си, които украсяваха асфалта около сградата с рисунки с тебешир.

"Колко често се случва някой да бъде избран за вицепрезидент и да можеш да изминеш само километър, за да видиш родния му дом?", казва Гери Енгбърг, която живее в Бъркли.

Снимка: Getty Images

Родителите на Камала се раждат в една година - 1938 г., но в различни точки на света. Шаямала Гоплан е от Индия, а Доналд Харис от Ямайка. И двете държави тогава са британски колонии.

"Мама винаги казваше: "Никога не скръствай ръце и не мрънкай. Прави нещо!".

Двамата се запознават в университета в Бъркли, където се готвят за докторски степени, тя в сферата на биохимията, а той - на икономиката. Първата им среща е на събиране на Афро-американската асоциация - студентска група, която впоследствие ще се разрасне до Черните пантери. "Заговорихме се след моята реч, после на следващата среща и на по-следващата. И така", спомня си днес Доналд.

Двамата се женят през 1963 г. и се заселват в къщата в Бъркли, пред която вчера се танцуваха танци до полунощ.

Развеждат се през 1971 г., когато Камала е на 7, а по-малката й сестра Мая на 4. Когато са малки те често пътуват до родината на майка си и Харис твърди, че баба й е от личностите, които са й повлияли най-силно в живота.

"Дядо ми се бореше за свободата на Индия, а баба ми обикаляше цялата страна, за да разказва на жените за нежеланата бременност - пише тя. - Желанието им да променят бъдещето ме направи това, което съм."

Майка й почива от рак на дебелото черво през 2009 година. Баща й е автор на много книги и учебници по икономика, а сестра й - адвокат и политически анализатор. 

"Казаха ми да се грижа за сестра ми, когато бях малка. Запазих този навик през целия си живот - желанието да пазя тези, които имат нужда от помощ."

На 7 ноември тази година Камала се обади на Джо Байдън, за да му съобщи голямата новина. "Успяхме, Джо! Ти си следващият президент на САЩ"