За първи път в историята на САЩ чернокожа жена от азиатски произход е кандидат за вицепрезидент, след като в нощта на 11 август Джо Байдън обяви, че е избрал Камала Харис за свой заместник и партньор в надпреварата за Белия дом.

Снимка: Getty Images

С историческия избор Джо Байдън вярва, че това ще увеличи шансовете му да победи Доналд Тръмп на президентските избори през тази година, белязана от глобалната COVID-19 пандемия.

Снимка: Getty Images

Самата Камала Харис, сенатор от щата Калифорния, беше съперник на Джо Байдън за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия, преди да се оттегли. На 21 януари 2019 г. Харис официално обяви кандидатурата си за президент на САЩ, но спря кампанията си на 3 декември 2019 г. 

Снимка: Getty Images

Камала Харис беше смятана за фаворит за избора на Байдън.

"За мен е огромна чест да съобщя, че съм избрал Камала Харис - безстрашен борец за обикновения човек и един от най-добрите държавни служители в страната - като мой вицепрезидент", написа Байдън в Туитър.

В туит Харис каза, че за нея е било "чест" да се присъедини към 77-годишния Байдън в борбата на Демократическата партия на президентските избори с Доналд Тръмп и обеща да "направи всичко необходимо, за да го направи наш главнокомандващ".

Американският президент Донал Тръмп заяви, че е изненадан от избора на Джо Байдън за вицепрезидент, като не пропусна да изтъкне негативите на Камала Харис - човек, който иска да вдигне данъците, да съкрати разходите на военните, против фракинга (хидравличното разбиване за добиване на хефт и газ) и прочее.

Вижте повече за коментара на Тръмп във видеото по-долу.

Камала Харис е родена в Оукланд в семейство на имигранти от Индия и Ямайка. Майка и Шямала Гопалан е индийски учен и изследовател на рака и активист за граждански права. Баща и Доналд Харис е професор по икономика, емигрирал от Ямайка.

Снимка: Getty Images

Следва в Университет Хауърд, Калифорнийски университет Хейстингс и става дипломиран юрист. Омъжена е за калифорнийския адвокат Дъглас Емхоф. Те нямат деца заедно, но Емхоф има две деца от предишния си брак.

Снимка: Getty Images

Камала Харис е сред най-известните чернокожи жени в американската политика. Тя служи шест години като главен прокурор на щата Калифорния, преди да влезе в Сената през 2016 г.

Снимка: Getty Images

Въпреки че името на сенатор Тами Дъкуърт се споменаваше като вероятен кандидат за вицепрезидент на Джо Байдън, 55-годишната сенаторка Камала Харис, която е сред призоваващите за реформи в полицията и се смята, че ще мобилизира чернокожия електорат в страната, надделя.

Джо Байдън категорично беше заявил, че ще посочи жена като свой кандидат за вицепрезидент на изборите в САЩ. Едва за трети път в историята жена получава номинация за вицепрезидент на САЩ с избора на Камала Харис.