Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис, която ще встъпи в длъжност на 20 януари, е лице на февруарския брой на модното списание "Вог".

На 9 януари в Интернет изтече корицата на списанието и социалните мрежи не останаха доволни от видяното.

Снимка: VOGUE

На кадъра Харис е с черен блейзър и по кецове, които са от личния ѝ гардероб. Зад гърба ѝ виждаме платове с традиционните цветове на сестринството "Алфа Капа". То е първото студентско обединение на тъмнокожи в Щатите. Създадено е през 1908 година, а Харис постъпва в него още, когато е първокурсничка в университета Хауърд. В биографията си тя си припомня:

"Не просто ни учеха, че имаме потенциала да направим нещо голямо. Предизвикваха ни да реализираме този потенциал."

Непринуденият стил и осветление на снимката обаче предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи.

Според потребителите, Камала е излишно изсветлена, за да изглежда кожата ѝ по-бяла. "Ана Винтур (редактор на "Вог") сигурно няма никакви чернокожи приятели и колеги. Готов съм да снимам Камала без хонорар на телефона си и ще се получи по-добре от тази обложка.", коментира кореспондентът на "Ню Йорк Таймс" Вахджат Али.

На следващия ден "Вог" официално публикува друга обложка.

Снимка: VOGUE

Оказва се, че именно това е обложката, която екипът на Камала Харис и "Вог" са съгласували. Тя обаче ще остане само за дигиталното издание на броя, а печатната му версия ще бъде с критикувания кадър.

Автор и на двете снимки е Тайлър Мичъл, който преди това е снимал Бионсе и Хари Стайлс за прочутото модно списание.

Ето и текста, който "Вог" са посветили на Камала Харис.