Тя е първата цветнокожа жена вицепрезидент в историята на САЩ. Но не само! Камала Харис е и първата жена с азиатски корени, която стига до този пост.

Облечена в бял костюм, с който отдава почит на движението на суфражетките (участнички в движението за предоставяне на избирателни права на жените, наречено суфражизъм), борещи се за правата на жените през 20 век, тя направи първото си изявление като вицепрезидент.

"Всяко малко момиче, което гледа тази вечер, ще види, че това е страната на възможностите!", написа тя в Инстаграма си. Посланието й е кратко, но силно - като концентрат, който в малко количество ти дава всичко. 

 

 

"Малките момичета в цялата страна сега имат по-големи мечти !", коментира поста й Тайра Банкс - една от известните тъмнокожи манекенки.

Камала е първата жена, издигнала се до поста на вицепрезидент в САЩ. Това, плюс преплитането на индйските и африканските й корени прави победата особено символична.

"За да бъдем страна на възможностите за всяко малко момиче. Това е нашата надежда. Това е нашето обещание."

 

"За мен е огромна чест да съобщя, че съм избрал Камала Харис - безстрашен борец за обикновения човек и един от най-добрите държавни служители в страната - като мой вицепрезидент", написа Байдън в Туитър, когато обяви кандидатурата й.

Той категорично беше заявил, че ще посочи жена като свой кандидат за вицепрезидент на изборите в САЩ. Едва за трети път в историята жена получава номинация за вицепрезидент на САЩ с избора на Камала Харис. А за първи път официално ще оглави този пост.

 

"Лоялност, честност, добра подготовка, всеки ден с мисъл за вас и семействата ви" - това накратко бе обещанието Камала Харис.

 

Камала Харис е родена в Оукланд в семейство на имигранти от Индия и Ямайка. Майка и Шямала Гопалан е индийски учен и изследовател на рака и активист за граждански права. Баща и Доналд Харис е професор по икономика, емигрирал от Ямайка.