Когато крал Чарлз Трети бъде коронясан в Уестминстър следващия месец, учениците от съседното училище ще бъдат първите, които официално ще приветстват новия монарх, като изпеят "Да живее кралят" ("Vivat Rex"), точно както са правили на подобни церемонии повече от три века.

Понастоящем престижното частно Уестминстърско училище наброява 48 ученици, които от месеци се упражняват за големия ден на 6 май, спазвайки традиция, която датира поне от 1685 г.

"Мисля, че всичките ми приятели се вълнуват за мен. Предполагам, че те никога не са си и помисляли, че едно момче от Кентъки ще дойде чак тук, за да участва в такова почетно събитие. Мисля, че ще бъдат изумени от това, което предстои да се случи", казва 14-годишният Моанишан, който е родом от САЩ. 

Традицията учениците - момчета и момичета на възраст между 13 и 18 години, които са спечелили академични награди, да участват в коронацията, е документирана за първи път, когато е коронясан Джеймс Втори. Така церемонията следващия месец ще бъде 14-ата, в която участват деца от училището. 

През 1902 г. техните възгласи "Да живее кралят" от латинското "Vivat Rex" са включени от композитора Хюбърт Пари в неговия химн "I Was Glad", който е използван при коронацията на всички короновани монарси след Едуард Седми.

Снимка: Getty Images

Вижте повече за крал Чарлз Трети в следващото видео: