Родните плажове крият не по-малко красиви от чуждите познати и не чак толкова познати пейзажи, които ревниво пазят тайните си от многолюдните туристически тълпи.

В красивото издание на „Най-красивите кътчета по Черноморието“ с над 150 фотографии три от най-популярните блогърки, които пишат за туризъм в България, Надежда Серафимова от блога "Тефтерчето на един пътешественик", Росица Димитрова от "Trips with Rosie" и Ели Иванова от "Друми в думи", са събрали общо 57 възможности за незабравими приключения за авантюристи от най-северната до най-южната точка на морския ни бряг.

От Дуранкулак и Дуранкулашкото езеро до Резово и устието на река Резовска – в това издание читателят ще открие невероятни природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити кътчета, където все още човешката намеса е сведена до минимум.

Верни на мисията си да обрисуват с думи своите впечатления за всяко посетено кътче, трите пътешественички са се постарали да пренесат неповторимата енергия на включените дестинации и да предадат любовта си към пътуването на всички други пътешественици.

Подходящо за начинаещи откриватели и за търсачи на приключения, в изданието са поместени подробни описания на туристическите маршрути, точни координати, полезни съвети за пътешественици и любители на фотографията, както и майсторски снимки, разкриващи смайващи и незабравими гледки.

А най-хубавото –  някои от „Най-красивите кътчета по Черноморието“ са достъпни през всички сезони.

„Най-красивите кътчета по Черноморието“ от Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Иванова е вашата карта към съкровищница с черноморски перли, която ще ви отведе на незабравимо приключение по родното Черноморие.

Надежда Серафимова е създател и автор на блога Тефтерчето на един пътешественик. Пътуването е нейната най-голяма страст и твърдо защитава тезата, че преди да обиколим света, първо трябва да опознаем родината. Създател е на редица статии за популярни и по-малко известни родни места, автор на гост публикации и участник в конкурси на тема туризъм.

Заедно със своя блог, тя е част от АСТОМ – Асоциация на собствениците на туристически онлайн медии. Обичта към пътешествията и специалното отношение към България я подтикват да даде начало на още един родолюбив проект – „Роден Пъзел“ – колекция от пъзели на български забележителности.

Росица Димитрова е фотограф, създател и автор на блога Trips with Rosie. През 2020 г. печели първа награда за публикация в туристически блог в конкурса на Министерството на туризма. Росица е председател на АСТОМ. Любовта ù към фотографията идва, след като започва да пътува. Определя я като своя „огромна“ страст и се опитва да комбинира пътешествията с гоненето на перфектния кадър.

Така успява да съчетава двете си големи увлечения – пътуването и нощната фотография. Нейна снимка от лунното затъмнение и Побити камъни е включена в онлайн публикация на Forbes през януари 2020 г.

Ели Иванова е създател и автор на блога "Друми в думи". Автор е на над 400 статии на туристическа тематика и на пътеводителите „52 екопътеки за всеки“, „Седем дни в Родопите“ и „52 по-малко познати пътеки за всеки“. Съосновател на АСТОМ. Жури в няколко конкурса на тема туризъм. Победител в категория „Най-интересни туристически издания“ за 2020-а в конкурса „Чети и пътувай“ в рамките на туристическо изложение „Културен туризъм“ – Велико Търново.

Прочетете откъс от „Най-красивите кътчета по Черноморието“ от Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Иванова, която излиза от издателство "Сиела". >>>

Силистар в обятията на Странджа

Автор: Надежда Серафимова

Kоординати: 42.023897, 28.009002

Достъп: пеша/лека кола

Категория: Плаж

Защитена местност Силистар е най-южната защитена местност по нашето Черноморие. Тя е разположена между Синеморец и Резово и лежи в Странджа планина, като плавно преминава в нежната прегръдка на морето. Тук се намира и един от най-красивите ни южни заливи, известен със своята дива природа. Съчетанието от фин златист пясък, бистри води и тихо спокойно море създават наистина вълнуващо близко до природата усещане.

Къде се намира: 5 км южно от село Синеморец

И още:

Местността попада в границите на Природен парк „Странджа“, разположена е на площ от 773 ха и се характеризира като влажна зона с каменист и силно разчленен бряг. Името си дължи на едноименната малка река Силистар, в чието устие лежи. В тази част планината предлага най-голямото разнообразие на растителни видове за единица площ в България. Тук се намират най-големите оцелели бели понтийски дюни по нашето Черноморие, а в близост до залива Силистар е най-южното находище на пясъчната лилия у нас.

Очарованието на залива Силистар се крие в заобикалящата го природа. Дивите гори на Странджа стигат точно до брега, а отстрани го заобикалят високи причудливи скали. Пътят, водещ до него, лъкатуши около 1 км през гората и за финал разкрива невероятно красива гледка - от най-сините. Заливът е дълбок и пази почти винаги морето спокойно и кристалночисто, а през лятото - и изключително топло. Ситен златист пясък покрива целия плаж, който е дълъг около 1 км и широк 50 м. Плажът е сред предпочитаните места за сърф по нашето Черноморие.

Тук се намира най-южният къмпинг по родното Черноморие, който предлага съвършено място за отдих в гората близо до морето. Заедно със защитена местност Устието на река Велека, защитена местност Силистар е включена в списъка на най-значимите влажни зони в България, с изразено значение за опазване на водолюбивите птици.