1 октомври е Световен ден на кафето. Може спокойно да си изкарате деня, пиейки еспресо, капучино, макиято, шварц или фрапе и да твърдите, че празнувате.
Ще ви разкажем няколко любопитни факта за кафето. Защото и растението, и напитката имат вълшебни истории, които си заслужават да бъдат споделени.
Вижте какво предпочитат българите - кафе или чай:
Кафето е най-разпространената храна на Земята. Казваме храна и не грешим. То расте на храст, следователно е храна. Една от най-разпространените заблуди е, че много изпити кафета ще ви държат будни и свежи. Истината е, че кафето ни помага да заспим. Всичко обаче зависи от качеството му. Дори 6 чаши еспресо няма да повлияят негативно нито на съня ви, нито на кръвното налягане, ако кафето е качествено.
Еспресото е най-разпространеният начин за сваряване на кафе. Но макар да има едно име, в различните части на света ще го опитате по различен начин. В Италия например го пият къс и на крак. Първо вдишват аромата, а след това, без да сядат и да разводняват пиенето на кафе с дълги приказки, пресушават чашката и денят започва. Използват се около 8 г кафе, като в идеалния случай кафето е пресно смляно точно преди да бъде приготвено.
В САЩ пият повече шварц кафе. То е по-дълго от еспресото и се приготвя от по-едро смляно кафе. Едно от най-ароматните кафета се получава в кафеварка Хемекс. Тя е създадена през 1941 от химика Питър Шлумбом.
А знаете ли, че в безкофеиновото кафе всъщност има кофенин?
Така обаче може да бъде наречено всяко кафе, в което се съдържа това вечество по-малко от 3%. За да се премахне кофеинът, зеленото кафе се кисне дълго време във вода. Друг вариант е да се отдели с помощта на активен въглен, който действа като филтър.
Най-скъпото кафе е индонезийското Kopi Luwak.
Цената му е 160 долара/паунд (0.45 кг). То се преработва през храносмилателния тракт на цибетката –бозайник, който яде кафеените черешки. Ензимите в стомаха му придават специфичния, горчив вкус на кафето. Фермерите събират зърната от фекалиите на животното, когато то се изходи.
Едно от най-богатите и екзотични кафета е арабското. Приготвя се с прясно смляно кафе, кафява захар и множество подправки. Това са канела, кардамон и ванилия на прах. Всички съставки се смесват в джезве или плитка касерола и се оставят на тих огън, докато заври. Всичко трябва да се случи бавно, за да не кипне сместа, а ниската температура да позволи да се отделят всички аромати. Готовото кафе не се филтрира.