Йордан Дъбов завършва музикално образование в Прага. Докато е там и свири по концерти като джазов тромпетист, той открива и голямата си страст. Тя обаче се оказва не музиката, а... кафето.

Докато работи като управител на бар в чешката столица, той се запознава с така нареченото специално кафе. Напитка, която се различава значително от топлата чаша, която изпиваме набързо сутрин преди работа.

Още края на 2006 година имаше специално кафе в Прага, благодарение на една американска компания, която дойде да пече такова. Моята работа тогава беше да приготвям кафе и други напитки, фокусът ми беше кафето. От работа се превърна в страстна работа.

В Прага, освен кафето, той среща и любовта. През 2008 г. в период на криза и без никакви познания на пазара и търговията, Йордан и съпругата му се завръщат в България и започват своя бизнес със специално кафе. 13 години по-късно двамата са изградили бранд, разпознаваем в цял свят. Реколтата, която използват идват от най-далечните крайчета на света като Централна, Латинска Америка и Африка. Специалното кафе е категория, не нарицателно казва Йордан.

За да бъде едно кафе специално, то трябва да бъде селектирано. От общото количество събрано кафе на една ферма, трябва да бъдат отделени само онези зърна, които са подходящи да бъдат specialty. И чак след това да мине през панел да го оцени като точки. Ако получи точки повече от определените в бранша, то това е специално кафе. Специалните кафета - specialty coffee не означава скъпо.

Йордан Дъбов е един и от малкото сертифицирани бариста-треньори в България. Заедно с мисията му да приготвя най-доброто кафе, той предава знанията си, както и тънкостите в технологията на приготвяне.

Дъбов неколкократно участва в престижните конкурси Cup of Excellence и Best of Panama, чрез които се избират най-добрите кафета в света.

И въпреки, че вече от години не свири на тромпет, Йордан намира допирна точка между музиката и кафето.

Подходящото кафе може да е много добър инструмент, с който да въздействате на публиката. Като тромпетист моята цел винаги е била да докосна някой с тон, фраза, пауза, същото е и с кафето."

Кафето си Дъбов пие топло и студено, но винаги започва с него рано сутрин и приключва късно вечер.