Знаете ли, че 8 октомври е денят, в който е "родена" микровълновата печка. На този ден през 1945 г. инженерът Пърси Спенсър патентова "метод за приготвяне на храна" - машина, която първоначално е била висока 2 м, тежала е 400 кг и се е наричала Радар.

Днес микровълнова печка има в почти всяко домакинство, и то в съвсем компактен вид. Някои я недолюбват, други не могат да си представят живота без нея. С нея затопляте, размразявате, печете и приготвяте пуканки. Но малко хора знаят, че микровълновата може да се използва за още много неща.

Да изпечете ядки
Да, те са много полезни, когато са сурови, но някои хора не могат да свикнат с вкуса им така. За да ги изпечете в микровълновата, трябва да ги сложите в чиния само на един слой. С нея може да изпечете орехи, кашу, фастъци и лешници. Пуснете на пълна мощност за една минута, разбъркайте, след което пуснете за още една. Така се прави, докато не замирише на печени ядки. В зависимост от вида на ядката, имат нужда от печене от 3 до 8 минути.

Ако забравите да накиснете боба
Спомнете си колко пъти сте забравяли да накиснете боба във вода от предната нощ и това е отлагало готвенето му. С помощта на микровълновата може да постигнете този ефект, но без това да отнема цяла нощ. Сипете боба в купа, подходяща за микровълнова и залейте с вода. Съотношението трябва да е 1:3, в полза на водата. Пуснете на максимална мощност, докато водата не заври. Изплакнете с хладка вода и готово – бобът вече е достатъчно мек и може да го приготвите на чорба или салата.

За да не плачете от лук
Когато обелите и измиете главите лук, сложете ги за 30 секунди в микровълновата. Това ще предотврати сълзите ви, когато започнете да ги режете.

Отново мек и пухкав хляб
За да върнете свежестта на стар хляб, трябва първо да го завиете във влажна кърпа и постепенно да го загреете в микровълновата. Пускайте я на средна мощност за 10 секунди. Същата процедура може да направите, ако искате царевичните пръчици или чипсът да станат отново хрупкави.

Омекотява дебелата кора на плодове и зеленчуци
Всички знаем колко е трудно да се обели тиква. Достатъчно е да сложите плода или зеленчука за 2-3 минути в зависимост ит размера. Това ще направи кората по-мека и тя по-лесно ще се обели.

Снимка: iStock

Разтопяване на захаросан мед
По-голяма част от меда се захаросва и втвърдява известно време, след като бурканът е отворен. Тогава медът става малко по-труден за ядене. Ако искате течен мед, сложете го в микровълновата за 30–40 секунди.

Помага тестото да втаса бързо
Ако нямате достатъчно време да изчакате тестото да втаса, може да съкратите процеса с около 15 минути, като го пуснете в микровълновата. Поставете съд от 250 мл с вода в печката, а тестото сложете в отделна купа. Пуснете на ниска мощност за 3 минути. Оставете да си почине 6 минути.

Стерилизиране на буркани
Вместо да варите бурканите, може да ги стерилизирате набързо в микровълновата за кратко време. Залейте продукта, който ще консервирате в стъкления буркан с вода и загрейте в микровълновата, докато тя не заври. Готово.

Приготвяне на ароматизирани зехтини
Зехтинът и олиото ще придадат разкошен вкус и аромат на ястията, ако добавите към тях подправка, билка, ароматна трева или зеленчук. Добавете в шишето стръкче розмарин, дафинов, лист, зърна черен или розов пипер, няколко перца лук или друго и традиционният зехтин ще станат много по-богат. За да се ароматизира маслото обаче, е нужно малко време. За да съкратите този период, просто трябва да загреете маслото в микровълновата за 30 секунди.

Млечна пяна в кафето
Не ви е нужна специална и скъпа кафе машина, за да пиете кафе с богат млечен каймак. Сложете чаша с мляко, за 30 секунди в микровълновата и поставете капак. Млякото ще започне да се пени. Млечната пяна добавете в кафето си.  

Снимка: iStock

Размекване на спирала и очна линия
Тушът за мигли може да изсъхне, ако е по-стар или случайно го оставите отворен. Преди да решите да го изхвърлите, опитайте това – сложете го в чаша, налейте малко вода и пуснете в микровълновата за 40 секунди.

Дезинфекция на кухненски гъби и попивателни
Всички кухненски принадлежности можете да почистите и дезинфекцирате в микровълновата. Пуснете я на максимална мощност за няколко минути. Така гарантирано ще унищожите 99% от бактериите. Така може да обработвате дори дъска за рязане. Първо я измийте, натрийте с лимон, а след това пуснете за 1 минута в микровълновата.