В последните години реалистичните кукли бебета станаха изключително популярни заради начина, по който изглеждат и защото много често хората биха ги объркали с истинско човешко същество.

36-годишната колумбийка Мария Триг става известна в TikTok, след като споделя реалистичните кукли, които сама изработва - изпраща ги по целия свят, за да могат други да "осиновят" бебетата.


Тя споделя, че е колекционер на кукли откакто се помни и започва да прави свои още като дете. Използвала е много материали, за да постигне желания реализъм, но след като се докосва до силикона, осъзнава, че това е нейното призвание.


През 2010 г. Триг казва, че е открила т.нар. reborns - ръчно изработени кукли, които са създадени така, че да наподобяват реалистично човешко бебе.

„Спомням си колко невъзможно изглеждаше някога да бъде направена такава от мен."

През 2013 г. тя се научава да извайва и рисува силиконови кукли, гледайки видеоклипове в YouTube, и започва да продава ръчно създадените кукли през 2020 г., когато те стават популярни по време на пандемията.
Процесът на изработка е дълъг, но Мария се отнася към всеки етап от него като към създаването на истинско бебе. Дори нарича създаването на куклата „раждане на бебе“.

Снимка: Instagram


След като куклата е готова, тя дори я изкъпва, за да види дали няма дефекти.Куклите reborns най-често се колекционират от възрастни, като процесът често се нарича "осиновяване". В някои от видеоклиповете си може да се види как Мария подготвя новозакупените бебета за осиновяване, като ги измерва и претегля, преди да им сложи пелена и нова дрешка.Ценовият диапазон на куклите варира в широки граници. Готова кукла, която не е ръчно правена, започва от около 50 долара, казва Триг, докато ръчно изработена оригинална завършена силиконова кукла може да струва до 5000 или дори 10 000 долара, в зависимост от твореца, който я е изработил.

"Лично моите силиконови кукли започват от 45 долара за миниатюрите ми и могат да достигнат до 1500 долара за по-големите кукли", добавя тя.


И макар че са кукли, те не са играчки и са предназначени за колекционери, които са възрастни хора, защото са "изключително деликатни", казва Триг.Сръчната колумбийка споделя, че много от нейните последователи и колекционери са се обърнали към куклите като към механизъм за справяне. "Някои са ми казвали, че куклите са им помогнали - независимо дали преминават през скръбта от загубата на дете или през тревожност/депресия/деменция."

В същото време Мария признава, че много хора, не разбират смисъла да „осиновяваш“ кукли и смятат колекционерите им за „психически нестабилни“."Някои хора имат гардероби, пълни с обувки, които никога няма да обуят или се страхуват да носят, защото могат да се изцапат. Някои хора колекционират пощенски марки и макар да не разбирам това, не го осъждам ... С какво куклите са по-различни?“